Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осъдена за корупция бивша румънска министърка е арестувана в България 


Елена Габриела-Удреа

МВР е задържало румънска бегълка, която е издирвана в родината си заради 6-годишна присъда за корупция. Става въпрос за бившата министърка на туризма и регионалното развитие в правителството на Траян Бъсеску - Елена Габриела Удря.

Тя е била задържана на граничния пункт “Кулата”, след като румънските власти са подали молба до София за локализиране на автомобила ѝ, който е влязъл в България през “Дунав мост”. Впоследствие в България е пристигнала и европейска заповед за ареста ѝ.

След изтичането на 24-часовия срок на първоначалното ѝ задържане, прокуратурата трябва да внесе в съда европейската заповед за арест от Букурещ, който да определи дали Удреа да бъде върната в родината си.

49-годишната Елена Удря, бивш министър на регионалното развитие и на туризма и кандидат на президентските избори през ноември 2014 г., стана известна благодарение на близките си връзки с бившия президент Траян Бъсеску. За кратко тя беше лидер на неговата Партия Народно движение.

Присъдата ѝ е за това, че като министърка в периода 2010 – 2011 г. е направила серия от действия, за да получи облага. Това не е първият ѝ опит за бягство от Румъния, след като преди две години отново напусна страната заради същото дело.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG