Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хаджигенов и Бабикян изляха червена боя пред руското посолство и бяха арестувани


Николай Хаджигенов и Арман Бабикян бяха арестувани пред руското посолство в София
Николай Хаджигенов и Арман Бабикян бяха арестувани пред руското посолство в София

Лидерите на политическата платформа “Ние идваме” Арман Бабикян и Николай Хаджигенов бяха арестувани пред посолството на Русия в София в петък. Това се случи, след като двамата заляха табелата на сградата с червена боя в знак на протест срещу войната на Русия срещу Украйна.

По-късно те бяха освободени от ареста, а прокуратурата съобщи, че няма да повдигне обвинение срещу тях.

Табелата пред руското посолство е залята с червена боя
Табелата пред руското посолство е залята с червена боя

В петък около обяд Хаджигенов и Бабикян заляха табелата пред руското посолство с червена боя.

“Кръвта по ръцете на Путин е хубаво да я видят и върху табелата на представителството си”, каза Арман Бабикян във видео, излъчено във Фейсбук.

“Това не е вандализъм. Това е граждански акт срещу войната”, каза Николай Хаджигенов. “Ние последни в Европейския съюз и може би в цяла Европа направихме това.”

Арман Бабикян
Арман Бабикян

Двамата казаха също, че посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова трябва да бъде изгонена и добавиха, че София трябва да изпрати военна помощ на Киев. Досега българското правителство е съобщило, че България ще изпрати на Украйна хуманитарна помощ, каски и бронежилетки.

Протестът и последвалите арести бяха излъчвани на живо в профилите на Бабикян и Хаджигенов във Фейсбук. След акцията полицаите поискаха документите на Бабикян и Хаджигенов. Те отказаха да им ги дадат, а служителите на реда им сложиха белезници и ги качиха в полицейска кола.

Николай Хаджигенов
Николай Хаджигенов

Хаджигенов и Бабикян бяха отведени за разпит в Първо районно полицейско управление в София. Малко след 18 часа в петък те бяха освободени. По-рано Софийската районна прокуратура съобщи пред бТВ, че няма да повдигне обвинение срещу тях.

“Това, което направихме днес с Арман [Бабикян], се случи по целия свят”, каза Хаджигенов пред журналисти, след като излезе от ареста. “Само у нас задържава хората, които изразихме мнението си срещу войната и срещу Путин.”

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян организираха антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Те бяха избрани за депутати на парламентарните избори на 4 април и 11 юли 2021 г., но на вота през ноември тяхната коалиция с движението “Изправи се” не получи достатъчно гласове, за да влезе в парламента.

В редица европейски столици оградите и табелите на посолствата на Русия в редица бяха залети с червена боя в знак на протест срещу непредизвиканата военна агресия на Москва срещу Украйна.

Протест пред руското посолство в Прага на 26 март 2022 г.
Протест пред руското посолство в Прага на 26 март 2022 г.
Табелата пред посолството на Русия в Букурещ
Табелата пред посолството на Русия в Букурещ
Протест пред руското посолство в Дъблин
Протест пред руското посолство в Дъблин

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG