Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блокираният в Украйна кораб с български моряци "Царевна" не е превзет, каза капитанът


Товарен кораб на пристанището в Мариупол, където след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари е блокиран един от двата кораба с български екипаж. Снимката е от 29 ноември, 2018 г.
Товарен кораб на пристанището в Мариупол, където след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари е блокиран един от двата кораба с български екипаж. Снимката е от 29 ноември, 2018 г.

Българските моряци на блокирания в Украйна кораб "Царевна" са добре, а на борда няма "чужди лица". Това съобщи в понеделник капитанът Павел Павлов в разговор с мениджъра на кораба Даниел Стефанов. Запис от разговора беше публикуван на сайта на Би Ти Ви.

В неделя руската агенция ТАСС предаде, позовавайки се на съобщение на Донецката народна република, че „Царевна“ и още един чуждестранен кораб са превзети от сили на спецотряда „Азов“. Тази информация беше многократно публикувана в прокремълските медии. Българското правителство я опроверга. Ден по-късно капитанът на кораба също отрече.

"Корабът не е под обстрел и на борда няма никакви чужди лица от никоя страна, нито пък екипажът е бил заплашван от някоя от страните", казва капитан Павлов в разговора. Той добавя, че моряците са в добро здравословно състояние и разполагат с необходимите запаси от храна и гориво.

"Царевна" е един от двата кораба с български екипажи, плаващи под малтийски флаг, които са блокирани повече от месец в украински пристанища от началото на руската инвазия. Той се намира на пристанището в Мариупол, един от най-тежко засегнатите от войната украински градове. Другият кораб "Рожен" се намира в Одеса.

Те са само два от общо 70 кораба, блокирани на украинските пристанища от 24 февруари. Екипажът им се състои от българи, като корабите плават под малтийско знаме и следват правилата на морската администрация в Малта. Евакуацията е затруднена от разположените в Черно море мини и военната обстановка на територията на Украйна.

По-рано Костадин Костадинов от "Възраждане" обвини правителството, че не е реагирало навреме и не е извело моряците. Петков отвърна на Костадинов, че това е "политически ПР на гърба на хора в беда".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG