Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Планираме да разширим програмите си". Радев се срещна с президента на RFE/RL Джейми Флай


Президентът и главен изпълнителен директор на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL) Джейми Флай и президентът на България Румен Радев. 11 април, 2022 г.
Президентът и главен изпълнителен директор на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL) Джейми Флай и президентът на България Румен Радев. 11 април, 2022 г.

Българският президент Румен Радевсе се срещна с президента на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL) Джейми Флай.

По време на срещата са били обсъдени предизвикателствата пред журналистиката при отразяване на военния конфликт в Украйна и засилването на пропагандата, пише в съобщение на администрацията на държавния глава.

"Непредиизвиканата руска агресия срещу Украйна напомня какви са последиците от десетилетия лъжи и дезинформация", каза Джейми Флай.

Той продължи: "Нашата аудитория в района търси достоверна информация за войната, така че Свободна Европа планира да разшири програмите си за българите. Призовавам българското правителство да превърне в свой приоритет защитата на независимите медии и журналисти в този критичен момент".

Президентът Радев също е говорил за нуждата от безпристрастна информация. Той е допълнил, че всяко изкривяване на случващото се не обслужва обществените интереси и това поставя въпроса за ролята на качествената журналистика.

Флай е запознал президента с дейността на "Радио Свободна Европа / Радио Свобода" при отразяване на военния конфликт и е подчертал целта на медията „да покаже случващото се на място и последствията от войната“. Той е отбелязал и растящия интерес на младата аудитория в България към медията.

Президентът Радев е изразил мнение, че "обществените медии трябва да задават високи професионални стандарти, затова трябва да се гарантира финансовата им независимост".

„Обществените медии не бива да разчитат на „благоразположението“ на управляващите, за да получат финансиране, а да има законови гаранции за техния бюджет, например може да бъде фиксиран определен дял от брутния вътрешен продукт. Това е предпоставка за независимата им професионална работа“, е казал още държавният глава.

Това е втора среща между Флай и Радев. Двамата разговаряха през 2019 г., когато Радев оцени високо възстановяването на дейността на Свободна Европа в България по-рано същата година, както и “приноса на медията в разследващата журналистика и борбата с корупцията по високите етажи на властта”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG