Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От нас зависи да изградим основата." Александър Велинов - първият български пилот на F-16


Александър Велинов
Александър Велинов

Той се подготвя за този момент през цялата си кариера. Александър Велинов е първият дипломиран български пилот на изтребител F-16.

Откакто прекрачва прага на военния университет, той се подготвя за този момент. Сега капитан Александър Велинов постигна мечтата си – той е първият дипломиран български пилот на изтребител F-16.

Велинов беше един от четиримата български пилоти, които през 2020 г. заминаха за обучението в САЩ. На 6 април той завърши първоначалния курс за F-16 на Военновъздушните сили на САЩ в Тусон, Аризона, съобщи 162-ро въздушно крило от базата на Националната гвардия. Сега предстои той да продължи обучението си, за да стане ръководител на полети и един от лидерите на бъдещата българска ескадрила, посочи посолството на САЩ в София.

От началото на обучението си за пилот в Националния военен университет „Васил Левски“ Александър Велинов чака момента, в който ще получи възможност да пилотира F-16.

„Тогава моят курс беше сравнително голям и ни казаха, че по-голямата бройка е, защото ние ще сме хората, които ще бъдат обучавани за новия изтребител“, казва той в интервю за БНР през 2020 г., малко преди да замине за обучението в САЩ.

Това е много добър шанс, който колегите ми, тези, които са малко по-възрастни, може би няма да имат.
Александър Велинов

„Това е много добър шанс, който колегите ми, тези, които са малко по-възрастни, може би няма да имат - възможност да летят на чисто нов изтребител за разлика от сегашния, който вече е на 30 години“, добавя той в същото интервю. „Радвам се, че новата техника идва в този момент, в който аз ще имам възможност да летя на новите самолети за по-дълго време.“

Преди да замине за САЩ капитан Велинов пилотира изтребител МиГ-29. Казва, че между старите съветски и американските изтребители има „голяма разлика“ заради много по-новата апаратура на F-16. Въпреки това още тогава е сигурен, че той и другите български пилоти - старши-лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и майор Стоян Петков - ще се справят.

Сега капитан Велинов изпълни целта си. Когато обучението му завърши, той ще може да дава бойни дежурства и да защитава българското въздушно пространство.

От първите пилоти и хората по поддръжката, които преминаваме обучение в САЩ, зависи да изградим основата и да поставим висок стандарт.
Александър Велинов

„Когато се върна в България, F-16 ще бъде чисто нов самолет за страната, така че от първите пилоти и хората по поддръжката, които преминаваме обучение в САЩ, зависи да изградим основата и да поставим висок стандарт на работа. Тъй като България планира да премине към F-16 възможно най-бързо, обучението ми в Тусон е жизненоважно“, казва капитан Велинов.

„Гордеем се с кап. Велинов и с цялата българска авиация. Тяхното обучение тук в Аризона укрепва както Европейския съюз, така и НАТО“, е цитиран да казва бригаден генерал Джефри Бътлър.

Александър Велинов е роден през 1989 г. в Пловдив. Завършва езикова гимназия в родния си град през 2009 г. През 2014 г. се дипломира от Националния военен университет „Васил Левски“ със специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВВС - летец-пилот“. През 2017 г. завършва обучение по програмата на САЩ за подготовка на ръководни кадри за авиацията във Военновъздушна база „Кълъмбъс“, Мисисипи.

На военна служба е от 2014 г. в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“. Притежава класна специалност „военен пилот“ - 3 клас.

България поръча осем изтребителя F-16 Block 70 през 2019 г. Очакваше се първите самолети да бъдат доставени през 2023 г., но през февруари тази година стана ясно, че ще има забавяне. Според посолството на САЩ изтребителите ще бъдат доставени през 2025 г., а забавянето е заради пандемията.

XS
SM
MD
LG