Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орлин Давчев, който проектира рампи за хора с увреждания


Орлин Давчев

Осем стъпала – толкова най-често делят входа на блока от вратата на асансьора в панелните блокове в София. На много хора им отнема секунди да ги изкачат, но за други това е просто невъзможно.

Такъв е случаят на млад човек от столичния квартал „Дружба“, който се придвижва с инвалидна количка. Когато неговата майка се свързва с архитект Орлин Давчев за помощ, той откликва. Заедно със свои колеги той изготвя проект за рампа, с който после майката кандидатства за европейско финансиране. Получава го и сега синът ѝ може да излиза сам от блока.

Този случай се превръща в отправна точка за Давчев, който сега помага на други хора с увреждания да могат да живеят по-добре. За целта той организира колегите си да подготвят проекти за рампи, с които после хората да могат да кандидатстват за финансиране.

Тези осем стъпала, които ние ги взимаме на един дъх с две крачки - за тях наистина са огромно препятствие.
Орлин Давчев

„Когато един човек се изправя пред една такава физическа преграда – тези осем стъпала, които ние ги взимаме на един дъх с две крачки - за тях наистина са огромно препятствие“, каза Давчев пред Свободна Европа.

„Тогава се роди идеята, че за всички нас като проектанти това не представлява почти никакво усилие“, добави той. „Тук говорим за споделеност. Ако всички участници в един такъв процес обединят усилията си и дадат една малка част от своята компетенция и от своя труд, може да се получи нещо голямо.“

Когато започва да работи по проекта за рампата в „Дружба“, Давчев разказва историята на дъщеря си. Тогава тя е в гимназията и заедно със свои съученици започва да проучва стъпките, които един човек с трудности в придвижването трябва да извърви, за да бъде сложена в блока му рампа.

Ключът е в това, че тези съоръжения са скъпи. Макар че има държавно финансиране, за да получат хората достъп до него, трябва да имат готов проект и да са подготвили всички документи. Затова Давчев решава да създаде мрежа от свои колеги и свои студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), които да са готови да подготвят проектите безплатно.

Така изглеждат рампите, които Давчев проектира
Така изглеждат рампите, които Давчев проектира

Целта е нуждаещите се хора „да бъдат максимално улеснени – с информация, с готови решения, контакти на необходимите специалисти, които биха се ангажирали да помогнат безвъзмездно“, казва Давчев.

Говорим с него в деня, в който министърът на труда и социалната политика одобри програма за изграждане на достъпна жилищна среда на хора с увреждания. По нея ще се отпуска финансиране от до 100 000 лева на проект за изграждане на рампи, асансьори и подемни платформи в къщи и жилищни блокове. Хората, които кандидатстват, трябва да представят готови проекти.

Веднага откликнаха и това страшно много ме очарова, този благодетелен порив.
Орлин Давчев

Точно в това Давчев и колегите му искат да помогнат. Казва, че около десет негови колеги вече са се съгласили да помагат. „Веднага откликнаха и казаха „Правим го – веднага, безплатно“. И това страшно много ме очарова, този благодетелен порив“, каза Давчев.

44-годишният Давчев е декан на Архитектурния факултет на УАСГ и основател на архитектурно студио. Професор е по архитектура и преподава дизайн за архитектурата в УАСГ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG