Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обвини Иван Портних за скъсаната фекална тръба във Варненското езеро


Замърсяването във Варненското езеро
Замърсяването във Варненското езеро

Прокуратурата във Варна е повдигнала обвинение срещу кмета Иван Портних. Причината са проблемите с авариите на тръбопровода на дъното на Варненското езеро, съобщи БТА.

За замърсяването във Варненското езеро, причинено от скъсаната фекална тръба се разбра през 2020 г. Община Варна тогава съобщи, че е била информирана за аварията, при която 8,34 хил. куб.м фекални води всеки ден се изливат във Варненското езеро още през август 2019 г. Жителите на града обаче не са били информирани този проблем.

"Дневник" публикува сателитни снимки, които показаха, че замърсяването и свързания с него засилен цъфтеж на фитопланктона са излезли извън рамките на езерото и са достигнали до Варненския залив и на юг почти до устието на р. Камчия.

Авариралата тръба е изградена през 2011 г. и е била все още в гаранция, когато е установено, че е повредена. Тя е елемент от проекта за трансформация на пречиствателната станция за отпадни води „Аспарухово“ в помпена станция. Целта е била тази тръба да свърже варненските квартали „Аспарухово“ и „Галата“ с пречиствателната станция в с. Тополи. През нея минават отпадните води на двата квартала, които са с общо население близо 30 хил. души. Заради аварията тази вода се излива направо във Варненското езеро.

През април 2020 г. в „Дневник“ публикува разследване на кореспондента във Варна Спас Спасов. От публикацията става ясно, че основната версия за причината за аварията на тръбата е, че тя е повредена от преминаващ кораб. Tова е било възможно, защото съоръжението не е било вкопано под дъното на водоема, както предвижда проектът.

Въпросът е как би могло да се случи това, след като по проект тръбопроводът би трябвало да е под дъното на Варненското езеро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG