Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шафи Голдвасер, която доказа, че компютърните науки не са само за мъже


Шафи Голдвасер говори на откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.
Шафи Голдвасер говори на откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Като малка иска да стане писател, но е твърде добра по математика. Благодарение на нейните открития в областта на криптографията днес са възможни безопасното онлайн пазаруване и използването на пароли. През 2012 г. тя става една от трите жени, печелили наградата "Тюринг" - еквивалентът на Нобел за компютърни науки.

В понеделник Шафи Голдвасер беше един от гост-лекторите, които откриха Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT в София. Тя беше и единствената жена на сцената.

"Вижте само събитието днес – във всички панели участваха само мъже", казва тя пред сайта economy.bg. "Професор Дан Шехтман представи данни, свързани с нивото на раждаемостта. Но това не е всичко, което жените могат да правят. В моята област, а и в много други, свързани с компютърните науки, жените са толкова добри, колкото и мъжете, а вероятно и по-добри, защото като жена ще ти коства много повече усилия да успееш."

Шафрира Голдвасер е израелско-американски компютърен учен, професор по електротехника и компютърни науки в Масачузетския технологичен институт (MIT), професор по математически науки в Научния институт Weizmann, Израел, както и директор на института Simons за теорията на изчисленията в Бъркли, Калифорния.

Родена е в Ню Йорк през 1959 г. в семейството на израелци. Баща ѝ е поляк, който в началото Втората световна война е студент по право в Краков. Успява да избяга в Русия със свои приятели, а по-късно се присъединява към полските военни сили. След войната пристига в Израел, където научава иврит от майката на Шафрира.

Голдвасер посещава начално училище в Тел Авив, а в гимназията се интересува най-вече от физика, математика и литература.

"Винаги съм била добра в математиката. Баща ми много ме насърчаваше да се занимавам с наука, защото бях добра. Смятам, че беше въпрос на талант. Фактор бяха и много колеги, с които беше удоволствие да се работи. Всичко изброено допринесе това да се превърне в работата на живота ми", казва тя.

Пред Мениджър тя споделя още, че интересът ѝ към криптографията се заражда в студентските ѝ години: "Не е просто интерес, а любов, която се роди някъде през 1981 г. Имах научен ръководител, който преподаваше "Теория на числата". Първата лекция в курса беше посветена на криптографията и си спомням как тогава изникна въпросът възможно ли е да се реализира едновременна трансакция между двама души в интернет. Всичко това ми се стори запленяващо", казва Голдвасер.

Тя има фундаментален принос към криптографията, изчислителната сложност, теорията на числата и вероятностните алгоритми. Нейни статии са вдъхновили създаването на цели области на компютърните науки.

Шафи Голдвасер е награждавана десетки пъти за своята работа. Освен "Тюринг" през 2012 г., тя получава и наградата Suffrage Science за жени в науката през 2016 г., медала на Бенджамин Франклин за 2010 г. на Института Франклин в областта на компютърните и когнитивните науки, както и почетна докторска степен на науките от Оксфордския университет.

XS
SM
MD
LG