Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков призова за общо усилие с македонските българи по отношение на спора със Скопие


Премиерът Кирил Петков по време на посещението си в Битоля, Северна Македония.
Премиерът Кирил Петков по време на посещението си в Битоля, Северна Македония.

Премиерът Кирил Петков потвърди двете си основни послания към Скопие - че правата на българите трябва да бъдат защитени и че за българския национален интерес е важно Северна Македония да бъде част от ЕС.

Петков добави, че усилията в тази посока трябва да са общонационални, заедно с участието на "македонските българи".

Министър-председателят каза това по време на посещението си в Битоля в събота. Там той откри български културен център "Иван Михайлов". Името на центъра предизвика протести в Северна Македония, където Иван (Ванчо) Михайлов, бивш лидер на ВМРО, често се свързва с антихуманна идеология.

Откриването на центъра беше приветствано и от вицепрезидентката Илияна Йотова, която също открои двете основни тези на София - за нуждата от това правата на българите в Северна Македония да бъдат спазени и "едва тогава" да се говори за пътя на Скопие към членство в ЕС.

Посещението идва ден след като външният министър Теодора Генчовска (ИТН) постави под въпрос единството на външната политика на правителството по отношение на Северна Македония.

В петък Генчовска каза, че политиката на премиера и неговите съветници "има сериозни различия" спрямо политиката на оглавяваното от нея външно министерство. Тя не посочи конкретни примери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG