Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият ансамбъл на България по художествена гимнастика, който вече е златен


Женина Трашлиева, Петя Борисова, Биляна Везирска, капитанката Вая Драганова и Елена Георгиева (отляво надясно) по време на награждаването им със златните медали от финала с пет обръча на Световната купа в София, 10 април 2022 г.
Женина Трашлиева, Петя Борисова, Биляна Везирска, капитанката Вая Драганова и Елена Георгиева (отляво надясно) по време на награждаването им със златните медали от финала с пет обръча на Световната купа в София, 10 април 2022 г.

Те станаха част от ансамбъла на България по художествена гимнастика, след като предишните гимнастички се оттеглиха като олимпийски шампионки от Токио 2020. Макар летвата да е вдигната много високо, новите гимнастички вече демонстрират на какво са способни.

Новият състав на ансамбъла с капитан Вая Драганова и съотборнички Женина Трашлиева, Петя Борисова, Елена Георгиева, София Иванова и Биляна Везирска спечели през уикенда два златни и един бронзов медали от Световната купа в Ташкент, Узбекистан.

Те станаха шампионки в многобоя в събота, а в неделя добавиха злато на пет обръча и бронз на три ленти и две топки.

Макар че Българската федерация по художествена гимнастика традиционно не им спести критики заради допуснати грешки, представянето на момичетата на старши-треньорката Весела Димитрова сякаш следва стабилна тенденция към призовите места.

Седмица преди Ташкент, те спечелиха злато в многобоя и петте обръча и бронз с две топки и три ленти на Световната купа в София. Това беше техният официален дебют на голямо състезание като ансамбъл.

"Композициите на нашите момичета са класа, истински шедьоври, които разказват история с уред, тяло и танц. За съжаление, обаче, се допускат сериозни грешки и все още не можем да видим съчетанията по начина, по който са замислени да изглеждат и да въздействат", посочиха от федерацията на официалната си страница във Фейсбук в неделя.

Капитанката на новия български ансамбъл Вая Драганова е само на 18 години. Някои от другите момичета са били дълги години в индивидуалното направление, какъвто е случаят с 23-годишната Петя Борисова.

Друга от по-опитните гимнастички е Женина Трашлиева на 24 години. Неотдавна тя споделя пред БНТ, че “без трудности не става, във всяка една сфера има трудности, това е нормално - важното е да ги преодоляваме”.

Елена Георгиева очаква, че новите съчетания от новия олимпийски цикъл - пет обръча и съчетание с топки и ленти, ще помогне на гимнастичките да демонстрират нови движения и елементи, за да се “открои артистичността”.

“Ще изпъкнем с някои по-трудни и интересни елементи, с повече стъпки и танцови движения”, закани се още през януари Биляна Везирска, а Камелия Петрова тогава обеща “много различни и интересни композиции”.

Последното момиче от новия състав на ансамбъла - София Иванова, се присъедини към отбора през февруари. Дотогава тя се състезаваше индивидуално.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG