Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради санкциите. Руски самолет обиколи 15 000 км, за да прибере изгонени дипломати


Руски самолет на московското летище "Шерметиево". Снимката е илюстративна
Руски самолет на московското летище "Шерметиево". Снимката е илюстративна

Руски самолет направи обиколка от над 15 000 км, за да прибере руски дипломати, изгонени от европейски държави, съобщи сайтът FlightRadar24, цитиран от Би Би Си.

Заради забраната за преминаване на руски самолети през европейското въздушно пространство, самолетът е трябвало да измине два пъти повече път, отколкото е реалното разстояние между Москва, Атина и Мадрид.

В началото на април Гърция и Испания обявиха руски дипломати за персона нон грата. Двете държави разрешиха на руски самолет да влезе във въздушното им пространство, за да прибере изгонените дипломати.

След началото на руската военна инвазия в Украйна Европейският съюз (ЕС) наложи забрана за преминаване на руски самолети през въздушното му пространство.

Затова самолетът е трябвало да заобиколи цяла Европа.

Полетът от Москва до Мадрид е минал над Баренцово море на север, Норвежко море и Атлантическия океан. Между Мадрид и Атина самолетът е минал над Средиземно море, Алжир, Тунис и Либия, а между Атина и Москва - над Егейско море, Турция, Каспийско море и Казахстан.

Разстоянието между трите града със самолет е по-малко от 8000 км, но руският самолет е изминал 15 163 км, съобщи FlightRadar24. Това е малко по-малко от най-дългия полет в света между Ню Йорк и Сингапур над Тихия океан, добави специализираният сайт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG