Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние се борим и за вас." Дмитро Кулеба се срещна с Кирил Петков и Теодора Генчовска в София


Кирил Петков и Дмитро Кулеба
Кирил Петков и Дмитро Кулеба

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети България. Във вторник той се срещна с премиера Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска, а в сряда ще разговаря с президента Румен Радев.

Украинският външен министър благодари на България за приема на украински бежанци и подчерта ролята на Русия като агресор. Българското правителство обеща на Украйна “подкрепа в съответствие с възможностите” на страната и “грижи и помощ”за бежанците.

“Наясно съм с ролята на Русия в историята на България. Вие може би знаете ролята на Русия в нашата история”, каза той на съвместен брифинг с Теодора Генчовска. “Но днес Русия е различна. Русия унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране.”

На брифинга в Министерството на външните работи Кулеба не засегна темата за военната помощ, която Украйна поиска от България и другите страни от НАТО. България и Унгария са единствените държави от блока, които не предоставят военна помощ на Киев.

В България една от партиите в управляващата коалиция - БСП, се противопостави на даването на оръжия на Украйна. Президентът Румен Радев също се противопоставя като твърди, че това би въвлякло България във войната.

Премиерът Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска също не повдигнаха темата публично.

Украинският външен министър каза, че сигурността на Украйна е гаранция за сигурността на целия регион.

“Ние в Украйна се борим не само за нашата безопасност, ние се борим и за вас, за да може никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие върху вашата страна и да навредят на вашата страна”, каза Кулеба.

Дмитро Кулеба и Теодора Генчовска
Дмитро Кулеба и Теодора Генчовска

Теодора Генчовска каза, че България подкрепя Украйна “в съответствие с възможностите си”.

По думите ѝ това включва предоставяне на хуманитарна помощ в размер на 185 000 евро от Министерството на външните работи през международни хуманитарни организации, както и помощ от Българския червен кръст (БЧК). Генчовска добави, че от началото на войната в България са пристигнали 91 000 украински бежанци.

“България е малка държава. В съответствие с нашите възможности ние се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ”, каза външната министърка. “Ние ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности.”

Кирил Петков е цитиран да казва, че “българските институции, както и досега, ще осигуряват необходимата помощ и грижи за украинските бежанци”.

“България ще продължи да е сред най-приятелските и силно подкрепящи Украйна държави”, каза още Петков по време на срещата, цитиран от правителствения пресцентър.

След между Петков и Кулеба се проведе разширена среща между двете делегации. От българска страна участваха вицепремиерът Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на отбраната Драгомир Заков, съобщи правителствената пресслужба.

Среща между Дмитро Кулеба и членове на българското правителство
Среща между Дмитро Кулеба и членове на българското правителство

Дмитро Кулеба ще се срещне и с представители на бълкарски политически партии, съобщи БНТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG