Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов подаде оставка


Вагит Алекперов е съсобственик и основател на "Лукойл"
Вагит Алекперов е съсобственик и основател на "Лукойл"

Президентът, съсобственик и основател на руския петролен гигант "Лукойл" Вагит Алекперов подаде оставка, съобщи БТА. Това става седмица, след като милиардерът беше включен в списъка с руснаци, санкционирани от Великобритания.

Алекперов е решил също така да напусне съвета на директорите на на втората по големина руска петролна компания. "Лукойл" е листван на Лондонската фондова борса.

Частната компания призова в началото на март за бързо прекратяване на руската офанзива в Украйна, седмица след навлизането на руските войски в тази страна и когато Западът започна да приема поредица от санкции.

Със състояние от 10,5 милиарда долара, 71-годишният Алекперов е десети в класацията на най-богатите хора в Русия според руското издание на Форбс.

САЩ вече приеха санкции срещу руския енергиен сектор, докато Европейският съюз, който е много по-зависим от руските течни изкопаеми горива, все още не е взел решение.

Много олигарси и високопоставени руски представители бяха включени в западните санкции, а активите им бяха замразени. Алекперов е първият ръководител на компания с такъв ранг в сектора на течните горива, който подава оставка.

Санкциите срещу друг руски милиардер, Роман Абрамович, го принудиха да обяви за продажба футболния клуб "Челси", който придоби през 2003 г.

Защо най-голямата рафинерия в България е на загуба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG