Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без достъп за руски камиони и кораби. Норвегия се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия


Този знак се намира близо до границата между Норвегия и Русия в област Финмарк.
Този знак се намира близо до границата между Норвегия и Русия в област Финмарк.

Норвегия затваря границите и пристанищата си за руски камиони и кораби. Така страната, която не е член на Европейския съюз се присъединява към санкциите, наложени от държавите членки срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Граничният пункт Сторскуг, който е единственият между Норвегия и Русия, ще бъде затворен за превоз на всички стоки, които са включени в списъка със санкции на ЕС, каза външният министър Аникен Хуитфелд в събота.

Руските риболовни кораби, които често разтоварват улова си в пристанища в Северна Норвегия, обаче няма да подлежат на санкциониране. Същото важи и за норвежкия арктически архипелаг Свалбарг, който функционира под специален договор от 1920 г. за разширен достъп, каза още Хуитфелд.

Норвегия е част от НАТО, но не и от Европейския съюз. Страната е включена обаче в Шенгенското пространство - зона, съставена от 26 европейски държави, между които няма граничен контрол. Границата между Норвегия и Русия е дълга 196 км.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG