Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна обвини Русия в кражба на „стотици хиляди тонове“ зърно


Украйна е един от най-големите производители и износители на зърно

Руските сили са откраднали няколкостотин хиляди тона зърно в районите в Украйна, които те са окупирали. Това каза украинският заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки, съобщи Ройтерс.

В интервю за украинска медия Висоцки говори за 1,5 милиона тона зърно, за които се знае, че са складирани в окупираните територии.

Още в четвъртък украинското външно министерство обвини Русия, че краде зърно от територията, която е окупирала в Украйна и каза, че това увеличава заплахата срещу глобалната продоволствена сигурност.

Министърът на земеделието Никола Солски каза, че кражбите на зърно са се увеличили през последните две седмици. "Лично аз чувам за това от много собственици на силози в окупираните територии. Това е откровен грабеж. И това се случва навсякъде на окупирана територия", каза Солски, цитиран от министерството.

По думите му тази ситуация може да създаде проблеми с храната в райони, които в момента не са под руски контрол. „Скоро ще има жътва на пшеницата на юг. Но фермерите в тази ситуация може да кажат: „Ето ви ключовете за трактора – идете да го съберете сами, ако искате“, каза Солски.

Украйна е един от най-големите производите и износители на зърно. По данни на Ройтерс изнасяната от Украйна и Русия пшеница се равнява на около 30% от световния експорт на зърно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG