Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската прокуратура идентифицира първия руснак, заподозрян за убийства в Буча 


Снимка на Сергей Колоцей и други руски войници от куриерска служба в Беларус, чрез която те пращат военна плячка от Украйна в родината си

Украинската прокуратура обяви името на първия руски войник, заподозрян за убийства на цивилни жители на град Буча. Това съобщи главната прокурорка на страната Ирина Венедиктова в профила си във Фейсбук.

Буча е предградие на Киев, от което руската армия се изтегли на 31 март и това позволи на екипи от следователи и съдебни лекари да проучат района и да съберат данни за евентуални военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

Заподозреният е Сергей Колоцей, командир на подразделение на Националната гвардия на Русия. Според събраните до момента доказателства той е отговорен за убийствата на четирима невъоръжени мъже в Буча, извършени на 18 март.

В началото на април в Буча бяха открити масов гроб и десетки тела на убити цивилни, лежащи по улиците. Снимките от предградието на Киев шокираха света и провокираха обвинения от Запада срещу Русия, които тя отрича, определяйки кадрите като инсценирани.

Според данните, описани подробно от Венедиктова в понеделник, Сергей Колоцей е заподозрян и за измъчването на друг цивилен, който е бил принуждаван да признае, че е извършвал диверсионни действия срещу руските войски.

Първоначално цивилният мъж е бил бит в мазе с юмруци, автомат и дръжка на нож. След това е бил отведен на друго място и прострелян близо до ухото като имитация на екзекуция, твърди украинската главна прокурорка.

Според изнесената от нея информация руският военнослужещ Колоцей е бил официално уведомен, че е заподозрян в убийствата на цивилни. В публикацията на Венедиктова обаче не се споменава за официално повдигнати обвинения срещу него.

Миналата седмица тя съобщи за десетима идентифицирани войници от 64-та механизирана пехотна бригада на руските въоръжени сили. Тогава Венедиктова каза, че те са заподозрени в "жестокост към цивилни и други военни престъпления".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG