Връзки за достъпност

Извънредни новини

След кибератака с руски почерк: Калина Константинова поиска оставки в "Български пощи" 


Калина Константинова
Калина Константинова

Вицепремиерката Калина Константинова, която отговаря за ефективното управление, е поискала оставките на изпълнителния директор и членовете на борда на държавното дружество “Български пощи”, съобщи самата тя по време на пресконференция в Министерския съвет във вторник.

Това се случва над две седмици, след като стана ясно, че дейността на пощите на практика е блокирана от мащабна кибератака. По данни на екипа на Константинова съществуват данни, че кибератаката е била с руски почерк.

“Български пощи” е 100% собственост на държавата, разполага с близо 3000 пощенски станции и годишният му бюджет възлиза на 80 млн. лв.

Освен кибератаката, Константинова посочи като основни причини за поисканите оставки лошото управление на дружеството, недобрите финансови резултати и ниското качество на предоставяните услуги.

Загуба от 13 млн. лв. при планирана печалба от 100 хил.

“Заварихме дружество, което систематично и последователно е водено към фалит”, обобщи Константинова, цитирана от БТА.

Заварихме дружество, което систематично и последователно е водено към фалит.
Калина Константинова

По думите ѝ по времето на ГЕРБ “Български пощи” системно не са получавали достатъчно финансиране от държавата. Загубите на дружеството за миналата година възлизат на 13 млн. лв., въпреки че е планирана печалба от 100 хил. лв.

“Шест години управленският борд на пощите не е сменян. Това управление не бива и не трябва да остава, затова поисках оставката на изпълнителния директор и на целия състав на дружеството”, каза Константинова.

По думите ѝ “Български пощи” има под 2% пазарен дял от куриерските услуги в страната, въпреки че този пазар всяка година отбелязва ръст от около 30%. До провеждането на конкурсите за нови директори, в дружеството ще бъде назначен още в сряда нов борд на директорите с опит в дигитализацията.

По информация на Васил Величков, който съветва Константинова по IT-въпроси, кибератаката срещу дружеството е започнала още на 4 април със сканиране на всички сървъри и инсталиране на зловреден код.

“На 5 април е направен тест, за да се провери дали зловредният код работи. Изчакано е до почивния ден 16 април и предстоящото изплащане на пенсии”, разказа Величков, цитиран от “Медиапул”.

Кибератака със софуер, ползван често в Русия

Той уточни, че кибератаката носи почерка на руските служби. Затова говори и факта, че всички инструменти, с които работи вирусът, били компилирани чрез софтуера Делфи, често употребяван в Руската федерация.

“Установи се, че зловредните инструменти имат ясно изразен почерк и това е Русия”, подчерта Величков.

Според него голяма част от важните функции на “Български пощи” вече са възстановени, включително международните пратки и изплащането на пенсии.

Възстановяването на други услуги като проследяване на вътрешните пратки обаче ще отнеме време. Плащането на сметки пък ще трябва да изчака преинсталирането на всички 6 хиляди компютри в мрежата на дружеството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG