Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия подготвя военен парад в Мариупол на 9 май, твърди украинското разузнаване


Гледка от Мариупол, най-тежко пострадалият град от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Снимката е от 3 май, 2022 г.
Гледка от Мариупол, най-тежко пострадалият град от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Снимката е от 3 май, 2022 г.

Русия подготвя военен парад в разрушения и почти изцяло завладяния от нея украински град Мариупол на 9 май по случай Деня на победата. Това съобщи в сряда Украинското военно разузнаване (ГУР), цитирано от Франс прес.

Според ГУР за целта в Мариупол е пристигнал заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко. "Главната задача на (представителя на руския президент Владимир) Путин е да подготви церемониите на 9 май", пише в съобщение, публикувано в Телеграм.

В съобщението се казва съюо, че Мариупол "ще стане център на тържествата", подготвяни от Русия по случай Деня на победата, когато страната празнува разгрома на нацистка Германия през Втората световна война. "Главните булеварди на града ще бъдат почистени, отломките и телата ще бъдат прибрани, така както и мунициите, които не са експлодирали", твърди украинското военно разузнаване.

ГУР очаква зрителите на руските държавни телевизии да видят репортажи "за радостта" на жителите на Мариупол от идването на руските войски в града. Според украинското военно разузнаване Русия е подела "голяма пропагандна кампания" сред останалите близо 100-120 хиляди души в града, чието населението преди избухването на войната на 24 февруари наброяваше близо 450 хиляди.

Попитан в сряда за подготовката за 9 май, руският министър на отбраната Сергей Шойгу не спомена изрично военен парад в Мариупол, отбелязва АФП. "Тази година ще има военни паради в 28 руски града", каза Шойгу, като уточни, че ще участват близо 65 хиляди души, около 2400 единици военна техника и над 460 самолета.

Руската армия контролира Мариупол почти изцяло. Под украински контрол остава големият металургичен завод "Азовстал", където се укриват стотици цивилни и последните останали украински защитници на града. Във вторник един от командирите на батальона "Азов" каза, че руските сили са започнали щурм на комплекса. Ден по-късно Кремъл отрече.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко, който вече не е в града, съобщи за тежки боеве в "Азовстал". Пред националната телевизия, цитиран от Ройтерс, той съобщи, че е загубил контакт с украинските бойци в завода. Той добави, че над 30 деца са сред цивилните, които чакат да бъдат евакуирани от "Азовстал".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG