Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пролет Велкова и Симона Велева бяха избрани за СЕМ, но управляващите пак се скараха


Пролет Велкова (в средата) и Симона Велева-Стоянова (вдясно) бяха избрани за нови членове на СЕМ
Пролет Велкова (в средата) и Симона Велева-Стоянова (вдясно) бяха избрани за нови членове на СЕМ

Журналистката Пролет Велкова и юристката Симона Велева-Стоянова бяха избрани за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на парламента.

В подкрепа на номинацията на Велкова, издигната от „Демократична България“ (ДБ), гласуваха 99 депутати (от „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и БСП), „против“ бяха 30 от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“, а 52-ма, сред които 50 от ГЕРБ, се въздържаха.

Велева-Стоянова получи подкрепа от 122 депутати от ПП, БСП, ДБ и двама от ГЕРБ, а против бяха само 11 депутати от „Възраждане“.

Третата номинация на Тодор Беленски, издигната от „Възраждане“, получи подкрепа само от партията на Костадин Костадинов и 4 гласа от „Има такъв народ“.

ДПС не участва в гласуването, както и в дебатите по време на парламентарната Комисия по медии и култура.

Велкова и Велева-Стоянова ще заменят досегашните членове Розита Еленова и София Владимирова в състава на регулатора.

Изборът на новите членове на СЕМ се случи след провеждането на дебат в пленарна зала. Въпреки това след избирането на Велкова председателят на медийната комисия Тошко Йорданов от ИТН и негови съпартийци започнаха изказвания от парламентарната трибуна при процедура за представяне на отрицателен вот.

„Тя е избрана с дългата ръка на ДПС. Вие не знаете какъв човек избрахте. Дългата ръка на ДПС погали по рамото "Демократична България". На ваша отговорност ще е, че ще се нагледате на забранителен режим с подобен тип хора“, каза Йорданов по повод избора на Велкова.

По-рано той я определи като представител на „кенсъл културата“ в България. Изразът обикновено се използва, за да обозначи хора, които осъждат политически некоректното говорене.

На изказването на Йорданов отвърна председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов.

„Твърденията за репресивност и „кенсъл култура“ граничат с клевета. Велкова е представител на журналистите, които могат и знаят как да следят да има стандарти“, каза Иванов.

Пререканията между ИТН и ДБ са поредните в рамките на коалицията след споровете относно позицията за изпращане на военна помощ за Украйна, отношенията със Северна Македония, избора на управител на БНБ и други.

Само след няколко седмици СЕМ ще трябва да избере нов генерален директор на БНТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG