Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Злото се завърна". Зеленски направи обръщение по повод годишнината от края на Втората световна война


Кадър от видеообръщението на украинския президент Володимир Зеленски в
Деня на победата, в който се отбелязва края на Втората световна война. В Украйна, както и в много други страни, това се случва на 8 май. Бородянка, Киевски регион, 8 май 2022 г.
Кадър от видеообръщението на украинския президент Володимир Зеленски в Деня на победата, в който се отбелязва края на Втората световна война. В Украйна, както и в много други страни, това се случва на 8 май. Бородянка, Киевски регион, 8 май 2022 г.

Украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение по случай 8 май, Деня на победата, на който Европа отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзниците във Втората световна война. В речта си той казва, че "злото" се е завърнало в Украйна на 24 февруари.

На тази дата започна непредизвиканата руска инвазия в Украйна. Тя отне живота на хиляди хора и принуди близо 10 милиона украинци да напуснат страната си. Войната доведе до сурови западни санкции срещу Москва и породи опасения от по-остра конфронтация между Русия и Запада.

"Животът, за който войниците се сражаваха в онази война, приключи на 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна", казва украинският президент. "Злото се завърна. Отново!", казва Зеленски и добавя: "В различна форма, под различни лозунги, но със същите цели".

Видеото е черно-бяло, като Зеленски стои на фона на разрушени и опожарени жилищни сгради в Бердянка, недалеч от Киев. Той подчертава, че Украйна и нейните съюзници ще победят. "Злото не може да остане ненаказано, то не може да се скрие в бункер", казва той.

В края на Втората световна война нацисткият лидер Адолф Хитлер прекарва последните дни от живота си в бункер в Берлин, където се самоубива, припомня Ройтерс.

По-късно в неделя по повод Деня на победата руският президент Владимир Путин поздрави лидерите на страните, които преди са били част от СССР, с изключение на Украйна и Грузия. Путин поздрави "народите" на тези страни, както и лидерите на така наречените Донецка и Луганска народни републики, чиято независимост беше призната от Русия дни преди началото на войната в Украйна.

В поздравителните телеграми Путин отбелязва, че "днес нашите военнослужещи, подобно на предците си, се борят рамо до рамо за освобождението на родната си земя от нацисткота оскверняване, изразявайки увереност, че както и през 1945 г., победата ще бъде наша", пише пресслужбата на Кремъл. Според съобщението Путин е пожелал на народа на Украйна "мирно и справедливо бъдеще".

Москва нарича инвазията си в Украйна "специална военна операция" и твърди, че цента ѝ е "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна, както и премахване на "антируския национализъм", подхранван според нея от Запада.

В Русия Денят на победата се отбелязва на 9 май и е един от основните празници в страната. На него се почитат многобройните жертви, дадени от Съветския съюз по време на войната с Нацистка Германия. По-рано през седмицата украинското разузнаване съобщи, че тази година Русия организира военен парад в разрушения от руските сили украински град Мариупол на 9 май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG