Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Докато сме живи". Последните защитници на "Азовстал" отказват да се предадат на руската армия


Капитан Святослав Паламар, 5 май, 2022 г.
Капитан Святослав Паламар, 5 май, 2022 г.

Последните украински бойци в обсадения металургичен завод "Азовстал" в стратегическото пристанище Мариупол се зарекоха да не се предават на руските войски. Това стана ясно в неделя на онлайн пресконференция на капитан Святослав Паламар, заместник-командир на украинския полк "Азов".

Защитниците на завода са подложени на силен обстрел, след като в събота официални представители на властите в Украйна и Русия съобщиха, че всички цивилни са евакуирани от мястото.

"Ще продължим да се бием, докато сме живи, за да отблъснем руските окупатори“, казва Паламар. По негови думи нахлуващите сили се опитват да щурмуват централата. "Нямаме много време. Под интензивен обстрел сме", добавя той, като призовава международната общност да помогне за евакуирането на ранените войници от завода.

Според Паламар въпреки успешната евакуация на стотици цивилни през последните дни има "множество жертви" в индустриалния комплекс - както цивилни, така и военни.

Друг защитник на Мариупол, лейтенант Илия Самойленко, след това говори близо два часа. Цитиран от Би Би Си, той критикува остро "правителството", без да дава конкретни имена, за това, че е допуснало 25 000 души да бъдат "убити от руската армия" в града. Числото не може да бъде потвърдено от независими източници.

"Никой не очакваше, че ще издържим толкова дълго и все пак издържаме, все още се държим", казва той, като добавя, че са били "оставени сами през последните осем години".

"Нашето правителство всъщност се провали в отбраната на Мариупол. Провали се в подготовката." Лейтенант Самойленко каза, че не може да даде подробности за това колко бойци все още се укриват в комплекса, но казва, че "няколкостотин" са били ранени.

Русия, чиито сили обграждат завода, твърди, че може да позволи евакуацията на бойците, ако те откажат да се бият. Самойленко отхвърля тази възможност. "За нас капитулацията е неприемлива, защото не можем да дадем такъв голям подарък на врага", казва той. "По принцип ние сме мъртви мъже. Повечето от нас знаят това. Ето защо се бием толкова безстрашно", добавя той.

Азовстал има приблизително 2000 украински защитници, укрити в разтегнатата мрежа от подземни тунели и бункери. Тяхното отстояване пред руската армия носи символична стойност в конфликта, тъй като се предполага, че руските сили се стремят към окончателна победа над Мариупол преди празника на руския Ден на победата 9 май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG