Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков се срещна с президента на Световната банка и съветници на Байдън във Вашингтон


Премиерът на България Кирил Петков и съветникът на президента Джо Байдън по въпросите на национална сигурност Джейк Съливан
Премиерът на България Кирил Петков и съветникът на президента Джо Байдън по въпросите на национална сигурност Джейк Съливан

Министър-председателят Кирил Петков е провел срещи с главния съветник на американския президент по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси Виктория Нюланд, с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян, както и с президента на Световната банка Дейвид Малпас, съобщи пресслужбата на правителството.

Петков се е срещнал и с Джейк Съливан - съветник на американския президент Джо Байдън по въпросите на национална сигурност.

Разговорите са се е състояли в понеделник във Вашингтон. Там освен премиерът са и министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министърката на външните работи Велислава Петрова.

Войната в Украйна, както и енергийната независимост и диверсификация са били сред темите, които Кирил Петков е обсъдил с представителите на американската администрация.

Съветникът по въпросите на национална сигурност Джейк Съливан е подчертал "солидарността на САЩ с България предвид поредния опит на Русия да използва енергията като оръжие", се казва в изявлението на Съливан след срещата. Във фокуса на срещите са били още мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, съдебната реформа в България, както и бъдещето на Западните Балкани.

По-късно същия ден Петков е разговарял и с президента на Световната банка Дейвид Малпас. Двамата са договорили среща на международната финансова институция с правителството в София.

Срещата на българската делегация в централата на Световната банка във Вашингтон
Срещата на българската делегация в централата на Световната банка във Вашингтон

Детайлите по организацията на срещата предстои да бъдат уточнени, като целта е задълбочаване на сътрудничеството с още по-голяма добавена стойност за България, се казва в съобщението на българското правителство.

Българската делегация е разговаряла и с изпълнителния директор на Нидерландската група в Световната банка Кун Давидзе. Те са обсъдили възможностите за предоставяне на техническа помощ от Световната банка за България в подкрепа на реформите в страната, както и за инфраструктура, здравеопазване и проекти по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG