Връзки за достъпност

Извънредни новини

Санкциите върху Русия не трябва да вредят на България и ЕС, каза Радев


Президентите на Чехия и България Милош Земан и Румен Радев в Прага
Президентите на Чехия и България Милош Земан и Румен Радев в Прага

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, каза президентът Румен Радев във вторник. Изявлението на Радев дойде след срещата му на "четири очи" с чешкия му колега Милош Земан в Прага.

Радев е на двудневно посещение в Чехия по покана на Земан. Двамата са обсъдили войната в Украйна и начините, по които може да бъде подобрен отбранителният капацитет на Бълагрия и Чехия, предаде БТА.

И България, и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни, посочи Радев.

Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да се допуска те да водят до вреди върху икономическите и социалните системи на страните, които ги налагат.

"Във Вашата оценка на тази агресия намираме абсолютно сходство, включително, че и двамата се учудихме колко голяма е разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати", каза чешкият президент.

По думите на Земан е парадоксално, че руснаците от една страна се заклеват в славянско братство, а от друга страна спряха доставките на газ на две славянски държави – Полша и България.

Освен руската агресия в Украйна, двамата президенти са обсъдили и отношенията между двете страни, както и влизането на България в Шенгенското пространство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG