Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-лошият кошмар." Стрелец уби 10 души в САЩ. Властите разследват расистки мотив


Полиция пред супермаркета, където е извършена атаката
Полиция пред супермаркета, където е извършена атаката

Десет души бяха убити и трима бяха ранени при стрелба в град Бъфало, щата Ню Йорк, съобщиха световните агенции. За нападението е задържан 18-годишен мъж, а властите разследват случая като “расово мотивиран насилствен екстремизъм”.

Нападението е извършено в събота следобяд местно време в хранителен магазин в Бъфало. Заподозреният е бил тежко въоръжен и е снимал и излъчвал на живо атаката, съобщи полицията, цитирана от Би Би Си.

Властите смятат, че мъжът е шофирал с часове, за да стигне до район на града, в който живеят предимно чернокожи. Простреляни са общо 13 души, от които повечето са чернокожи, каза полицейският комисар Джоузеф Грамаглия.

Полицаи извеждат заподозрян за атаката в супермаркета
Полицаи извеждат заподозрян за атаката в супермаркета

Пред американската телевизия Си Би Ес източник от местната полиция каза, че извършителят е крещял расистки обиди по време на стрелбата.

“Разследваме този инцидент като престъпление от омраза и случай на расово мотивиран насилствен екстремизъм“, каза на пресконференция Стивън Белонджия от Федералното бюро за разследване (ФБР) в Бъфало.

Президентът на САЩ Джо Байдън описа атаката като “отвратителна”.

“Расово мотивираните престъпления от омраза са отвратителни за самата тъкан на тази нация”, каза Байдън в изявление. “Трябва да направим всичко по силите си, за да сложим край на подклаждания от омраза вътрешен тероризъм.”

Кметът на Бъфало Байрън Браун каза, че нападението е “най-лошият кошмар, с който една общност може да се сблъска”.

“Не можем да позволим на този мразещ човек да раздели нашата общност или страната ни”, добави той.

Заподозреният се е предал след преговори с полицията. Той е арестуван и са му повдигнати обвинения за убийство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG