Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой няма да остане на улицата." Над 60 000 бежанци трябва да бъдат преместени от хотели до края на май


Мариана Тошева
Мариана Тошева

Около 63 000 украински бежанци в момента са настанени в хотели в България, а досега потвърдените места в държавни бази, които ще трябва да приемат хората след 31 май, са около 33 000. Това каза пред БНР председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Бежанците от Украйна ще трябва да напуснат хотелите, в които са настанени, до края на май. Tогава приключва програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ. След това държавата е предвидила да настани желаещите в държавни и общински бази.

Въпреки разминаването между броя на настанените в хотели хора и броя на свободните места в държавните бази, Мариана Тошева не се очаква да се стигне до остър недостиг.

“Една част от гражданите на Украйна, които сега пребивават в хотели, са заявили, че искат да напуснат страната. Една друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати”, каза тя. “Тази бройка от 30 000 хиляди, които в момента остават, доста ще се свие.”

“Никой няма да бъде оставен на улицата”, каза още Тошева.

Председателката на Държавната агенция за бежанците добави, че от понеделник ще бъде достъпно дигитално приложение, чрез което бежанците от Украйна ще могат да посочат специфичните си нужди за настаняване.

По-рано вицепремиерката Калина Константинова каза, че ще се взима предвид дали хората вече имат работа или предложение за работа, дали децата им са записани на училище или в детска градина.

Мариана Тошева каза, че 70% от украинските бежанци са заявили, че искат да започнат работа веднага, а 17% - в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование, добави тя.

За да имат възможност майките да започнат работа, държавата работи за създаването на центрове, които децата ще могат да посещават през деня, каза още Тошева.

В момента в България пребивават около 103 000 украинци, избягали от войната, която Русия започна срещу Украйна. От тях почти 40 000 са деца, сочи официалната статистика.

Информация за възможностите за настаняване е достъпна на сайта ukraine.gov.bg.

"Знам колко са страдали." Как Алла избяга от войната и стана учителка на други бежанци
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG