Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще играем за публиката". Станимир Стоилов, който се върна в "Левски", за да остане в историята


Старши-треньорът на "Левски" Станимир Стоилов-Мъри (в средата) позира с Купата на България.
Старши-треньорът на "Левски" Станимир Стоилов-Мъри (в средата) позира с Купата на България.

В продължение на 14 години той беше далеч от любимия си отбор. През 13 от тях клубът не спечели нито един трофей, губейки последователно директни битки за една шампионска титла и три национални купи по футбол. Накрая се завърна начело на отбора в момент, когато той беше заплашен от фалит и се намираше на дъното. И за няколко месеца преобрази всичко.

Старши-треньорът на “Левски” Станимир Стоилов-Мъри в неделя влезе историята, изравнявайки недостижим досега рекорд. Заедно с треньор №1 на България за 20 век Димитър Пенев двамата имат по 9 спечелени национални купи общо като футболисти и треньори.

Така Стоилов затвърди славата си на най-успешния наставник на “сините”. През първия си престой на този пост на Герена между 2004 и 2008 г. той спечели две купи на България през 2005 и 2007 г., Суперкупа на България през 2005 г. и две шампионски титли през 2006 и 2007 г.

В този период “Левски” достигна до исторически четвъртфинал за Купата на УЕФА - турнирът, предшестващ настоящия Лига Европа. След това “сините” станаха и първият български отбор, класирал се в групите на Шампионската лига.

Станимир Стоилов дава указания на Георги Иванов-Гонзо и Елин Топузаков (отляво надясно) по време на тренировка на "Левски" на стадион "Камп Ноу" в Барселона, 11 септември 2006 г.
Станимир Стоилов дава указания на Георги Иванов-Гонзо и Елин Топузаков (отляво надясно) по време на тренировка на "Левски" на стадион "Камп Ноу" в Барселона, 11 септември 2006 г.

Както и сега, тогава Стоилов също работеше в тандем с легендарния нападател на клуба Наско Сираков, който беше изпълнителен директор. След като двамата се разделиха с отбора заради конфликт с бившия собственик Тодор Батков, той спечели само една титла през 2009 г. с Емил Велев-Кокала начело.

През следващите 13 години “Левски” редуваше посредствени сезони с инфарктни неуспехи. През 2013 г. отборът първо загуби с дузпи финал за купата срещу “Берое”, а след това изпусна в последния мач от сезона и шампионската титла заради автогол срещу “Славия”. През 2015 г. допусна на финала за купата изравняване на резултата от “Черно море”, а след това загуби след обрат в продълженията. През 2018 г. пък “Левски” не съумя да вкара гол в редовното време и продълженията, за да загуби накрая с дузпи, този път от “Славия”.

През останалите години представянето на “сините” трудно можеше да се запомни с нещо. Отборът три пъти игра баражи за квалификациите в Лига Европа, но така и не постигна европейски пробив. Пропадането на клуба достигна най-ниската си точка през 2021 г., когато той завърши на девето място в крайното класиране за шампионата.

Успоредно със спортните неуспехи, “Левски” се оказа на ръба на фалит след бягството на последния си собственик Васил Божков в Дубай. До това се стигна след повдигането на серия прокурорски обвинения срещу него и монополизирането на лотарийния бизнес от страна на държавата през 2020 г.

Началото на настоящия сезон не вещаеше нищо по-различно. “Левски” играеше пред полупразни трибуни, а домакинските му мачове все по-често завършваха със загуби. Така, отборът се доближи до дъното на класирането.

Треньорът на ЦСКА - София Алън Пардю говори с колегата си от "Левски" Станимир Стоилов пред началото на финала за Купата на България, 15 май 2022 г.
Треньорът на ЦСКА - София Алън Пардю говори с колегата си от "Левски" Станимир Стоилов пред началото на финала за Купата на България, 15 май 2022 г.

Междувременно Наско Сираков прие да получи мажоритарния пакет акции в “Левски” от Божков в опит да се спаси клуба. Така се стигна до 1 септември 2021 г., когато “сините” обявиха, че за втори път ще бъдат водени от Мъри Стоилов.

Затварям чалготеката в отбора и отварям професионалния футболен клуб.
Мъри Стоилов

“За мен “Левски” не е само работа, “Левски” е основно любов”, каза той на първата си пресконференция на 2 септември 2021 г. и декларира: “Затварям чалготеката в отбора и отварям професионалния футболен клуб.”

Както и тогава, така и след спечелването на купата в неделя, Стоилов обеща на привържениците на “сините” единствено честност и усилена работа с футболистите. Заради продължаващите финансови проблеми и свития бюджет на “Левски” той се съгласи дори да не получава заплата, но срещу гаранции, че асистентите и футболистите му ще взимат редовно възнагражденията си. Към момента “Левски” е платил на треньора само заплатите му до края на миналата година.

Ефектът от завръщането му на Герена се усети моментално. Публиката започна да се завръща на стадиона. Първо на домакинствата, а след подобряването на играта на отбора - и в гостуванията. През пролетта “Левски” е отборът, който редовно играе пред пълни стадиони както в София, така и в провинцията.

Привърженици и футболисти на "Левски" хвърлят във въздуха Станимир Стоилов след края на финала за Купата на България, 15 май 2022 г.
Привърженици и футболисти на "Левски" хвърлят във въздуха Станимир Стоилов след края на финала за Купата на България, 15 май 2022 г.

Доказателство за тази тенденция бяха и изкупените за броени минути около 15 000 билета за финала за купата срещу ЦСКА - София, предназначени за “сините” привърженици. Впоследствие местата, предвидени за феновете на техните съперници, също бяха изчерпани.

“Върнах се амбициран, за да спасим “Левски”. Всичко, което направихме, е да върнем любовта. Този отбор върна уважението към “Левски”. Такава любов, уважение и подкрепа от хората не може да не даде резултат”, каза развълнуван пред медиите Стоилов след края на финала, спечелен от отбора му с 1:0.

Това е общо 15-ият трофей на Станимир Стоилов с “Левски” - 4 титли и 5 купи като футболист и 2 титли, 3 купи и една суперкупа като треньор.

Въпреки еуфорията от прекъсването на 13-годишната “синя” суша, той не изневери на стила си да се придържа към реалността и да не обещава светло бъдеще: “Ще празнуваме и ще играем за публиката. Трудно мога да обещая надграждане. Дано намерим решение на нашите си неща. Трудно може да се говори за надграждане в този момент.”

Успоредно с подобряването на играта на “Левски” и обединяването на публиката на отбора, Стоилов работи активно заедно с ръководството на клуба за връщането към корените му. На 4 май Стоилов и Сираков бяха сред учредителите на сдружението “Левски на левскарите”, чиято цел е един ден да събере достатъчно членска маса, за да може да издържа и управлява клуба без необходимост от едноличен собственик.

Стоилов е роден в Хасково на 13 февруари 1967 г. Започва футболната си кариера в местния втородивизионен отбор “Канев”, откъдето през 1990 г. преминава в “Левски”. След това последователно играе в турския “Фенербахче”, португалския “Кампомайорензе” и българските “Славия” и ЦСКА. През последните 5 сезона от кариерата си отново се завръща в “Левски”.

След пенсионирането си като футболист през 2003 г. Стоилов веднага става наставник на “сините” и в тандем с изпълнителния директор Наско Сираков стават лицето на последния славен период на отбора, останал в историята като “Синята приказка” с два европейски пробива, две титли, две купи и една суперкупа.

През 2009 г. Стоилов извежда “Литекс” до златните медали в турнира за Купата на България. Именно благодарение на този трофей и останалите осем с “Левски” той изравни в неделя рекорда от общо девет купи на Димитър Пенев като футболист и треньор.

Хасковлията води за кратко и националния отбор на България по футбол, след което последователно премина през кипърския “Анортозис”, българския “Ботев” и казахстанския “Астана”, където също влезе в клубната история.

С Мъри начело “Астана” стана първият отбор от Казахстан, класирал се за групите на Шампионската лига. С това постижение пък Стоилов се превърна в първия български треньор, достигал груповата фаза на най-престижния европейски клубен турнир по футбол с чуждестранен отбор. След това той изведе “Астана” и до участие в групите на Лига Европа - също за първи път в клубната история. През 2018 г. той пое поста на селекционер на националния отбор на Казахстан, за да се завърне три години по-късно в любимия си “Левски”.

Станимир Стоилов влиза в краката на бившия капитан на националния отбор по футбол на България Стилиян Петров по време на тренировка на стадион "Уембли" в Лондон, 2 септември 2010 г.
Станимир Стоилов влиза в краката на бившия капитан на националния отбор по футбол на България Стилиян Петров по време на тренировка на стадион "Уембли" в Лондон, 2 септември 2010 г.
  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG