Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕK предлага пакет от 300 млрд. евро за пълно спиране на енергийната зависимост от Русия


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия предлага план, с който Европейският съюз да сложи край на зависимостта си от руския петрол и газ до 2030 г. Това съобщи в сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Планът е наречен REPowerEU и предвижда пакет от 300 милиарда евро (315 милиарда долара).

Предложението идва на фона на войната на руската инвазия в Украйна. Русия е основнен доставчик на нефт, природен газ и въглища за Съюза. Целта на пакета е Москва да бъде лишена от десетки милиарди приходи, с помощта на които се финансира войната, да се помогне на страните от Съюза да започнат да се отказват от руските изкопаеми горива от тази година, както и да се укрепят политиките на ЕС за климата.

Планът предвижда по-ефективно използване на горива и по-бързо внедряване на възобновяема енергия.

„Издигаме амбицията си на още едно ниво, за да гарантираме, че ще станем независими от руските изкопаеми горива възможно най-бързо“, каза Фон дер Лайен в Брюксел. По думите ѝ пакетът включва около 72 милиарда евро безвъзмездни средства и 225 милиарда евро за заеми.

През август предстои да влезе в сила забраната на ЕС за внос на руски въглища. Блокът също така се ангажира да намали търсенето на руски газ с две трети до края на годината. ЕС предложи и общо петролно ембарго на Русия, което беше блокирано от Унгария, България и други страни, силно зависими от руския петрол.

Като част от усилията на ЕС да убеди Унгария постепенното да спре вноса на руски петрол, пакетът REPowerEU предвижда финансиране за петролни инвестиции от около 2 милиарда евро.

Европейската комисия също така предложи начини за оптимизиране на процесите на одобрение на проекти за възобновяеми източници в страните от ЕС, тъй като сегашните процедури могат да отнемат до десетилетие. Споре ЕК времето за одобрение трябва да намалее до една година или по-малко.

Предлага се конкретен план за слънчевата енергия, по който да се удвои фотоволтаичния капацитет до 2025 г. Комисията предлага и поетапно задължение за инсталиране на слънчеви панели на нови сгради.

Препоръките относно краткосрочните национални действия за намаляване на зависимостта от руска енергия съвпадат с обсъжданията, които се водят от миналата година насам между страните членки за определяне на по-амбициозни цели на ЕС за енергийна ефективност и възобновяеми източници до 2030 г.

Тези цели са част от ангажиментите на блока за 55% намаляване на парниковите газове до края на десетилетието в сравнение с емисиите от 1990 г., както и за неутралност на климатична неутралност до 2050 г.

Комисията призова законодателите в Европейския парламент и националните правителства да задълбочат собствените си предложения за целите за спестяване на енергия и възобновяеми източници до 2030 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG