Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оръжие-чудо" срещу дронове. Зеленски обвини Русия, че прикрива провала си с нацистка пропаганда


Украинският президент Володимир Зеленски по време на видеообръщението си през нощта срещу четвъртък.
Украинският президент Володимир Зеленски по време на видеообръщението си през нощта срещу четвъртък.

Русия вече използва в Украйна мощна лазерна оръжейна система, предназначена за сваляне на дронове. Това твърди руският вицепремиер Юрий Борисов.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отговаря, че това е просто военна пропаганда, с която Кремъл търси своето “оръжие-чудо” по примера на нацистка Германия в края на Втората световна война.

Първата информация за новия мощен руски лазер беше изнесена още през 2019 г. от президента Владимир Путин, който тогава заяви, че подобно оръжие е част от тайния арсенал на страната му.

Преди ден вицепремиерът Юрий Борисов каза по време на конференция в Москва, че Русия е разработила лазерни системи, които “позволяват изгарянето на различни цели”, предаде държавната информационна агенция ТАСС.

По думите му това оръжие има обхват от 5 км и при тест на 18 май е унищожило дрон за 5 секунди. На въпрос дали в такива лазери вече се използват на фронта в Украйна, Борисов заяви: “Да, там вече се използват първите прототипи.”

Информацията за новите руски системи не може да бъде потвърдена от независими източници. Руските власти не са разпространявали снимки на лазерното си оръжие.

По думите на Борисов въпросното оръжие трябва да замени ракетите за противовъздушна отбрана. Вицепремиерът похвали и познатото руско лазерно оръжие "Пересвет", което според него е широко разгръщано и въпреки че не може да сваля дронове, може да заслепява спътници на разстояние до 1500 км над Земята.

Володимир Зеленски обаче използва последното си видеообръщение през нощта срещу четвъртък, за да иронизира руските твърдения за новите лазерни системи за унищожаване на дронове. Както е известно, украинската съпротива ефективно използва дронове срещу руската армия от началото на войната.

По думите на Зеленски става въпрос за пропаганда, която “ясно показва пълния провал на инвазията“ и издава, че руските лидери “се страхуват да признаят, че са допуснати катастрофални грешки на най-високото държавно и военно ниво“.

Украинският президент добави, че руските лидери търсят своето “оръжие-чудо” – препратка към пропагандата за т.нар. “вундервафе”, която нацистка Германия разпространява за несъществуващи оръжия, след като става ясно, че няма шанс да спечели Втората световна война.

Зеленски обърна внимание на факта, че на руската армия се налага да икономисва ракети, след като е изстреляла по Украйна над две хиляди ракети, които явно са били “основната част от техния запас от ракети”. Той отбеляза, че с повечето от руските ракетни удари досега е била унищожавана гражданска инфраструктура “без какъвто и да било стратегически военен резултат”.

Според украинския президент всички са видели как воюва Русия – с неопитни войници на срочна служба, с мародери, които “за пръв път виждат нормална битова техника”, със стара съветска бронетехника без съвременна защита и забранени фосфорни бомби, които опожаряват училища и жилищни сгради.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG