Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моята родина унищожи друга държава". Руският режисьор Кирил Серебренников


 Кирил Серебренников
Кирил Серебренников

"Не на войната!" С тези думи се обърна към присъстващите на кинофестивала в Кан руският режисьор Кирил Серебренников в края на представянето на филма си "Жената на Чайковски". Той е сред руснаците, напуснали страната си през последния месец.

"Моята родина унищожи друга държава. Болезнено е и много тъжно. Това е катастрофа за всички хора, за Европа и за двете страни", каза режисьорът в интервю за Асошиейтед прес.

"Абсолютно убеден съм, че културата и хората на изкуството са способни да направят нещо, за да спре тази война. Тя ще свърши, ще дойде време и ще има мир."

Серебренников е голяма фигура за съвременния руския театър. Той е създател на групата за експериментален театър "Студио Седем" (Седьмая студия) и на "Гогол център" - пространство, в което съжителстват кино, театър, лекции, дискусии, концерти и изложби.

Режисьорът е на 52 години. Завършил е физика в родния си град Ростов на Дон, но се занимава с театрална режисура още отпреди да влезе в университета. Противниците му най-редовно изтъкват това негово "непрофилирано" образование като недостатък.

Преди година столът на режисьора на фестивала в Кан остана празен. Серебенников не успя да пристигне във Франция, за да представи филма си от основната програма "Петрови в грипа", защото получи присъда в Русия. Не представи лично и "Лято" през 2017 г., защото беше под домашен арест в Москва.

През 2020 г. Серебренников беше осъден на 3 години условно по обвинение за злоупотреба с публични средства. Той беше обвинен в присвояване на 129 милиона рубли държавни субсидии за управлявания от него "Гогол център" в Москва. Срещу делото му протестираха звезди на театралното изкуство от цял свят, според които това беше просто политически мотивиран тормоз.

Филмите и пиесите на Серебренников за политика, секс и религия не са приемани добре от консервативните кръгове в Русия. Противниците му твърдят, че постановките му рушат, традициите, патриотизма и националните руски ценности.

Преди да напусне Русия Серебренников участваше в антиправителствени протести и се обяви против нарастващото влияние на Руската православна църква в страната.

Филмът на Серебренников "Жената на Чайковски" е в конкурсната програма на фестивала в Кан и се бори за "Златна палма". В него се разказва за разрушителния брак на Чайковски с млада жена.

Действието се развива в 19-и век и представя композитора като проблемен и харизматичен гений, който предпочита компанията на мъже. Факт, който е предизвикателство пред руската пропаганда, която се опитва да скрие хомосексуалността на известния композитор.

XS
SM
MD
LG