Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските власти обвиниха в престъпление фронтмена на ДДТ Юрий Шевчук за призив срещу Путин


Фронтменът на ДДТ Юрий Шевчук
Фронтменът на ДДТ Юрий Шевчук

Фрнотменът на една от най-популярните руски рок групи Юрий Шевчук е обвинен в „административно нарушение“ заради изявление срещу войната на Русия в Украйна.

"Родината не е да целуваш и да ближеш задн..а на президента. Родината е просяк, стара жена, която продава картофи на гарата. Това е родината", каза Шевчук по време на концерт в град Уфа.

В публикация в социалните мрежи продуцентът Радмир Усаев написа, че след концерта полицията се приближила до Шевчук и „първо искала да го задържи“, но след това го информирала, че му е повдигнато обвинение за неустановено престъпление. Според Усаев полицаите са "разговаряли" с Шевчук за "концерта, неговите цели и изявления, направени от Шевчук за войната и родината".

Това не е първото антивоенно изказване на Шевчук. Още в първия ден на руското нахлуване той написа, че това е "огромна трагедия, която лишава много от нас от бъдеще".

Кремъл въведе редица ограничения веднага след нахлуването на руските военни в Украйна. Думите „война“ или „инвазия“ са забранени. Медиите и хората бяха задължени да цитират само информация от официални правителствени източници.

От началото на войната руснаците са задържани и глобявани за нарушения от типа на това, че стоят на обществено място с надпис „Не убивай“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG