Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна забрани руските военни символи "Z" и "V"


Руски военни, облечени в исторически униформи, карат мотоциклети от времето на Втората световна война със стикери с буквата Z - символът на руската армия от началото на войната в Украйна. Шествие в Деня на победата, 9 май, Новосибирск.

Украинският парламент забрани символите "Z" и "V", използвани от руските военни за популяризиране на войната им в Украйна. Това съобщи Ройтерс в неделя, като по предложението на президента Володимир Зеленски е направено изключение за използването на символите за образователни или исторически цели.

Двете букви от латинската азбука са изписвани върху руските военни автомобили и техника в Украйна, като често се използват и от проруски демонстранти Русия и други държави.

Според съобщение в "Телеграм" на члена на опозицията Ярослав Железняк решението е било подкрепено 313 от общо 423-мата депутати във Върховната рада.

Зеленски е наложил вето на предишна версия на законопроекта и е призовал да се разреши използването на двата символа в музеи, библиотеки, научни трудове, при възстановки, в учебници и в други подобни случаи.

Новият законопроект забранява създаването на неправителствени организации, които използват руски военни символи или подкопават суверенитета на Украйна. По време на събранието Върховната рада е удължила и срока на военното положение в страната с още 90 дни, до 23 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG