Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петър Бодуров и "умните станции", които ще пазят пчелите  


Петър Бодуров
Петър Бодуров

Петър Бодуров е на 31. Живее между София и Шумен. Завършил е корпоративни финанси, но се занимава с дигитален маркетинг. Последната инициатива, с която се ангажира е опазването на пчелите. Намираме го на път за Каспичан, където ще инсталира т.нар. умна станция за опазване на пчелите. Тя ще измерва в реално време качеството на въздуха и ще показва доколко средата е приемлива за тях.

Инициативата е на младежите от фондация "Подобри", а целта е хората да обърнат внимание на проблема с намаляването на пчелните популации. „Идеята дойде от едно момче, което беше доброволец при нас - Александър Димитров. Беше видял тези инсталации в Англия“, каза за Свободна Европа Петър Бодуров.

„Проблемът с пчелите е много сериозен, но в България той не е популярен. Ако се запази тенденцията към намаляване на пчелните семейства, това заплашва съществуването на цялото човечество“, разказва Бодуров. „Голяма част от храната, която употребяваме зависи от опрашването на пчелите. Изчезнат ли те, изчезваме и ние“, добави той.

Инсталациите, които правят, се състоят от кашпа с девет различни поделения за цветя. Има пейки и фотостанция с кошер. Информационната табела е снабдена със сензори за замърсен въздух и температура, които показват дали въздухът е подходящ за пчели.

Измервателната станция се състои от цветя и информационна табела
Измервателната станция се състои от цветя и информационна табела

„Самата информационна табела описва и защо е важно да опазим пчелите и как да ги опазим. Така ние представяме проблема в региона на Шумен“, каза още Бодуров.

„Ние оценихме важността на тези малки животинки. Оценихме колко е важно нашата общественост да знае повече. Всеки от нас може да помогне като подкрепя местни пчелари, като засажда повече цветя и дървета и се стреми да използва минимално количество (или да не използва) пестициди. Това е начинът да направим средата подходяща за пчелите“, разказва Бодуров.

Той и колегите му ще инсталират три станции за измерване – в Шумен, Велики Преслав и Каспичан. „Познаваме нуждите в региона, познаваме хората и средата. По-лесно можем да се ориентираме кое, къде и как да комбинираме, за да направим успешен проект“. Така Бодуров обяснява защо работят основно в района на Шумен.

През 2021 Бодуров и колегите му стартират и проект за изработка на т.нар. умни контейнери за разпознаване на видовете отпадъци. Контейнерите разпознават бутилки и кенчета и са инсталирани в три училища в Шумен. „Събираме отпадъка, предаваме го и бюджетът го връщаме към институциите, с които работим“, добавя Бодуров.

„Целта ни е да подобряваме средата около нас. Искаме да запознаваме нашите съграждани с проблемите около нас и да им предлагаме решения“, казва още той.

XS
SM
MD
LG