Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петролно ембарго и спиране на търговията с Русия. Зеленски поиска "максимални" санкции срещу Москва


Украинският президент Володимир Зеленски говори чрез видеовръзка от Киев по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, 23 май, 2022 г.
Украинският президент Володимир Зеленски говори чрез видеовръзка от Киев по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, 23 май, 2022 г.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за "максимални" санкции срещу Русия в онлайн обръщение към Световния икономически форум в Давос в понеделник. На събитието присъстваха бизнес лидери, представители на правителства и други, предаде Асошиейтед прес.

От началото на руската инвазия в Украйна Русия е подложена на тежки сикономически санкции от Запада. Според Зеленски към вече действащите санкциитрябва да бъдат добавени петролно ембарго, блокиране на всички руски банки и пълно прекратяване на всякаква търговия с руски компании.

"Ето какви трябва да бъдат санкциите: Те трябва да бъдат максимални, така че Русия и всеки друг потенциален агресор, който иска да започне жестока война срещу свой съсед, да осъзнава ясно непосредствените последици от тези действия", каза Зеленски. По думите му това би бил прецедент, който ще работи през следващите десетилетия. Украинският президент настоя също така всички чуждестранни компании да се изтеглят от Русия.

Зеленски добави, че Украйна се нуждае от финансиране от поне 5 милиарда долара месечно и допълнително оръжия. "Ако бяхме получили 100 процента от оръжията, от които се нуждаехме в самото начало [на войната] през февруари, десетки хиляди животи щяха да бъдат спасени. Ето защо Украйна се нуждае от цялото въоръжение, което искаме, а не само от това, което ни е доставено“, добави той.

В петък страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат 19,8 милиарда долара икономическа помощ на Украйна, за да укрепи тя своите финанси и способността да се защитава сама, припомня АП.

В проявата в швейцарския курортен център участва голяма делегация на украинското правителство. Тази година там не са поканени представители на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG