Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки убити след стрелба в училище в Тексас. Байдън поиска ограничение на употребата на оръжия


Начално училище „Роб“ в град Увалде, Тексас е посещавано от близо 500 деца, повечето от които са с латиноамерикански корени
Начално училище „Роб“ в град Увалде, Тексас е посещавано от близо 500 деца, повечето от които са с латиноамерикански корени

19 деца и двама възрастни загинаха, след като осемнадесетгодишен откри стрелба в начално училище в американския щат Тексас. Нападателят е бил ликвидиран от полицията, а до момента мотивите му остават неизвестни, съобщават американските медии.

Нападението е било извършено в начално училище „Роб“ в град Увалде, който се намира на 160 км от Сан Антонио. Училището е посещавано от близо 500 деца, повечето от които са с латиноамерикански корени.

„Стрелецът е Салвадор Рамос, на 18 години, който живее в Увалде. Смята се, че той е оставил колата си е влязъл в училището, като е имал пистолет“, каза губернаторът на Тексас Грег Абът. По данни на телевизия Си Би Ес нападателят е разполагал с бронирана жилетка, което е затруднило обезвреждането му.

В своя реч в Белия дом президентът Джо Байдън каза, че е „разстроен и уморен“ от постоянните трагедии, които настъпват в страната му заради липсата на по-строги закони, свързани с контрола на употребата на огнестрелни оръжия.

„Трябва да действаме и не ми казвайте, че не можем да ограничим тази касапница. Идеята, че 18-годишно хлапе може да влезе в оръжеен магазин и да си купи две огнестрелни оръжия е сбъркана“, каза Байдън и добави, че е време влиянието на оръжейното лоби да бъде ограничено.

Американският президент посочи, че за последните 10 години е имало над 900 инцидента, свързани с използването на оръжия в учебни заведения.

Втората поправка в Конституцията на САЩ дава правото на американските граждани да притежават оръжие. Близо 1/3 от цялото възрастно население признава, че разполага с такова по данни на изследователския център „Пю“. Ограничаването на възможностите за притежание на оръжие и по-сериозните проверки, свързани с предоставянето му, е тема, която от години води до сериозен политически сблъсък. През годините американския Сенат блокира няколко опита за въвеждането на ограничения на федерално ниво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG