Връзки за достъпност

Извънредни новини

Малин Кръстев, за когото всяка вечер на сцената е чудо


Малин Кръстев спечели "Аскеер" на 24 май 2022 г.
Малин Кръстев спечели "Аскеер" на 24 май 2022 г.

Само за последната година е участвал в дузина филми и театрални постановки и тепърва му предстоят вълнуващи премиери. Почти всяка година получава номинации за ролите си, а тази седмица получи „Аскеер“ за водеща мъжка роля в спектакъла „Една испанска пиеса“ на Малък градски театър „Зад канала“. Той е добре познатият актьор Малин Кръстев.

За водеща женска роля пък в същото представление беше отличена Мария Каварджикова.

Кръстев завършва „НАТФИЗ“ със специалност актьорско майсторство през 1995 г. Веднага започва работа в Младежкия театър. Оттогава 52-годишният актьор е бил и на сцените на Народния театър, Театър 199, Театрална работилница „Сфумато“, както и в много театри в страната.

От януари 2018 година е част от трупата на Малък градски театър „Зад канала“.

Бил е и преподавател в детските студиа на Младежкия театър, както и в Театралния колеж „Любен гройс“.

В театралното изкуство той вижда вид терапия, а заради необходимостта от нея вярва, че театърът никога няма да изчезне.

„Важно е как се формира човек през театъра - това наистина е особен вид терапия. Аз често припознавам болки на персонажи като свои лични и съм откривал отговори на много въпроси“, казва той в интервю за в. Труд.

Малин Кръстев на церемонията по връчване на "Аскеер"
Малин Кръстев на церемонията по връчване на "Аскеер"

Кръстев е играл в десетки филми, сред които „Хайка за вълци“ (2000), „Врабците през октомври“ (2006), „Моето мъничко нищо“ (2007), „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа“ (2008), Prima Primavera (2009), „Мисия Лондон“ (2010), „Операция „Шменти капели“ (2011), „Седем часа разлика“ (2011). Само през 2021 г. той участва в няколко филма, сред които са “Чичо Коледа” на Ивайло Пенчев, “Облог” на Светослав Овчаров и “Януари” на Андрей Паунов.

През следващите месеци му предстоят две големи премиери. Първи е финландско-български филм „Добрия шофьор“ с режисьор Томислав Христов, в който Кръстев има главната роля. След това ще излезе и нов сериал с негово участие на име „С река на сърцето“ на сценариста Георги Тенев.

Кръстев е и добре познат като един от първите водещи на „Господари на ефира“, в тандем с Васил Василев-Зуека.

Носител е на множество награди, сред които „Икар“ за драматургичен текст за „Семеен албум“ (2016), „Аскеер“ за драматургия за „Семеен албум“ (2015), Награда за поддържаща мъжка роля в „Три сестри“ на международния фестивал в Ниш-Сърбия (2012), Награда „Икар 2006“ за Поддържаща мъжка роля за всички персонажи във „Веселите Разплюеви дни”. Отличен е като „Актьор на Европа“ за Кучето в „Лазарица” (2006) и взима „Златно перо” (2005) за принос към българската култура. Кръстев има и „Аскеер“ за Поддържаща мъжка роля в „Лазарица“ (2005) и в „Зимата на нашето недоволство“ (2018).

Въпреки натовареното си ежедневие обаче, Кръстев продължава да вярва в чудеса и намира такива в професията си.

„Чудо, в смисъла на чудо, ми се случва всяка вечер на сцената. Животът ни като даденост е едно голямо чудо - да ценим живота, това е най-голямото чудо и тайна!“, казва още той в интервюто си за в. Труд.

Във възторг е и от един от по-необичайните проекти, в които участва „Поетите“ на Диана Алексиева. Това е представление, при което актьорите рецитират поезия на сцената на живо пред публиката.

„Вече три години всичко се изкупува и самия факт, че едни хора седят и плачат на български стихове - такива неща ме учудват, тоест не сме загубена нация!“, разказва той.

Иска му се българите да са по-усмихнати хора и с изкуството си да им помогне да вдигнат глава.

„Човек трябва да се вглъби в себе си, за се успокои и да започне да се усмихва. Да вдигне глава - гледам, вървят по улиците хора вторачени в телефоните си - вдигнете глава, бе хора! Аз се опитвам да вървя с вдигната глава“, казва Кръстев.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG