Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джейми Оливър, който ни учи как да не превръщаме храната в свой враг 


Джейми Оливър
Джейми Оливър

Той вярва, че отношението към храната е също толкова важно като четенето и писането. Затова е посветил живота си на това да подобрява културата на хранене на хората още от детска възраст. Той е Джейми Оливър, един от най-известните готвачи в света и в петък навърши 47 години.

“Всяко дете, независимо от каква среда идва, трябва да бъде научено на основните неща за храната – коя е полезна, как се приготвя, как влияе на тялото му. Тези умения са също толкова важни като четенето и писането, но някак са се изгубили в последните поколения”, твърди Оливър.

Друг негов известен цитат гласи, че “храната е едно от най-големите удоволствия в живота, но за съжаление често я превръщаме в наш враг”.

Интересът му към кулинарията се събужда още в детството му. Родителите му Тревор и Сали имат семеен ресторант в родния му Есекс и той помага в кухнята от малък. Когато е на 16 години Джейми решава да напусне училище, за да постъпи в “Уестминстър кетъринг колидж”.

Джейми Оливър разговаря с британския певец Стинг, 24 септември 2003 г.
Джейми Оливър разговаря с британския певец Стинг, 24 септември 2003 г.

След това работи известно време във Франция, за да се завърне после в родината си. През 1997 г. започва работа в прочутото “Ривър кафе”, което се оказва повратна точка в живота му. Там той се снима в документален филм за ресторанта и скоро след това получава предложение да води собствено телевизионно предаване. Така започва историята му с “Голият готвач”.

През 2001 г. Оливър прави турне с предаването си, което постига огромен успех във Великобритания и той го продължава в Австралия и Нова Зеландия. Същата година решава да отвори учебен ресторант за млади хора, които не учат или не работят целодневно. Така се ражда телевизионната поредица “Кухнята на Джейми”.

След 2004 г. той се посвещава на голямата си кауза - храненето на децата. Джейми предприема кампания за подобряването на храните в британските училища, наречена “Храни ме по-добре”. Тя провокира правителството да отпусне допълнителни средства за подобряване на качеството на храната в столовете, за обучение на готвачите и за ново кухненско оборудване. Заради социалната си ангажираност Оливър получава Орден на Британската империя.

Джейми Оливър по време на среща с бившия британски премиер Тони Блеър, на която политикът обещава повече пари за храната на учениците, 30 март 2005 г.
Джейми Оливър по време на среща с бившия британски премиер Тони Блеър, на която политикът обещава повече пари за храната на учениците, 30 март 2005 г.

През 2006 и 2007 г. следва ново предаване и книга - “Джейми у дома”. Те са вдъхновени от увлечението му към органичното градинарство. Той отглежда собствена продукция в оранжерията си в Есекс.

През следващата 2008 г. Оливър подхваща нов проект - “Министерството на храната на Джейми”. Идеята на телевизионната поредица, заснета в центъра на Ротердам, е да вдъхновява хора, които не могат да готвят, да започнат да го правят и да разменят рецепти със своите близки.

През 2009 г. той снима “Джейми спасява нашия бекон”, чиято основна тема е биртанското свиневъдтство. След това прекарва известно време в САЩ, където прави поредицата “Американското пътуване на Джейми”.

Джейми Оливър заедно със съпругата си Джулиет, 17 март 2016 г.
Джейми Оливър заедно със съпругата си Джулиет, 17 март 2016 г.

Така се стига и до неговата “Кулинарна революция”, за която британският готвач получава през 2010 г. награда ЕМИ за “Най-добра риалити поредица”.

Сред успешните му проекти са апликация за IPhone, наречена “20-минутни ястия”, както и верига ресторанти “Джейми италиан”. Създава и ресторант “Барбекоа” в партньорство с американския главен готвач Адам Пер Ланг.

През 2019 г. Оливър решава окончателно да се премести със семейството си в огромно имение в Есекс. Със съпругата му Джулс имат три дъщери и двама сина, заради които решава, че е по-добре да се изнесат от Лондон. В свои интервюта Джейми признава, че се чувства уморен от телевизионната си кариера: “Време е да пека хляб. А това се прави най-добре в истинско село.“

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG