Връзки за достъпност

Извънредни новини

Карло Анчелоти, който покори всички върхове в европейския клубен футбол


Карло Анчелоти се радва след последния съдийски сигнал на финала в Шампионската лига в събота, спечелен от Реал срещу Ливърпул с 1:0.
Карло Анчелоти се радва след последния съдийски сигнал на финала в Шампионската лига в събота, спечелен от Реал срещу Ливърпул с 1:0.

В събота той стана единственият футболен треньор в света, който е печелил четири пъти най-престижната европейска клубна надпревара – Шампионската лига. С това рекордите му този сезон обаче не свършват. В края на април той се превърна и в първия треньор, вдигал шампионския трофей във всяко от петте топ първенства в Европа – италианското, английското, френското, германското и испанското.

Той е живата легенда на италианския футбол Карло Анчелоти, който на 28 май изведе испанския гранд Реал Мадрид до рекордната му 14-та купа в Шампионската лига, надделявайки във финала с 1:0 над Ливърпул на Юрген Клоп.

Малко повече от два месеца по-рано настроението сред феновете на "Белия балет" обаче не беше толкова празнично. Любимият им отбор току що беше допуснал изненадващо тежка загуба с 0:4 у дома, при това от най-големия си съперник – Барселона.

В крайна сметка Реал завоюва рекордната си 35-та титла на Испания 4 кръга преди края на шампионата. След триумфа в събота пък, местният в. "Марка" разкри, че веднага след загубата от Барселона, Анчелоти е успокоил президента на клуба Флорентино Перес с думите: "Спокойно, прези, ще спечелим Ла Лига и Шампионската лига." И футболистите му наистина го направиха.

"Не е за вярване. Имахме фантастичен сезон. Мачът беше много труден, особено през първото полувреме. В крайна сметка сме заслужени победители. Нямам какво повече да кажа. Голям късметлия съм да работя в Реал. Това е фантастичен клуб с много качествени играчи", каза легендарният треньор, известен с псевдонима Карлето.

Кариерата му като футболист

Карло Анчелоти е роден на 10 юни 1959 г. в северния италиански град Реджиоло в семейство на производител на сирене. Професионалната му футболна кариера започва още на 17 години в Парма. Три години по-късно той преминава в Рома, където по-късно става капитан и печели веднъж Калчото и 4 пъти Купата на Италия.

Най-славният му период и като играч, и като треньор, обаче е в Милан. За "росонерите" Анчелоти играе от 1987 до 1992 г. и е част от легендарния състав, спечелил през 1989 и 1990 г. Купата на европейските шампиони (КЕШ) – турнирът, предшестващ Шампионската лига.

С екипа на италианския национален отбор Карлето изиграва общо 26 мача и участва на Световното първенство през 1990 г.

Юрген Клоп и Карло Анчелоти се поздравяват преди финала в Шампионската лига, 28 май 2022 г.
Юрген Клоп и Карло Анчелоти се поздравяват преди финала в Шампионската лига, 28 май 2022 г.

Треньорското начало

Първият отбор, който води като треньор, е италианският втородивизионен Реджина. Анчелоти остава там само един сезон, печелейки през 1995 г. промоция за Серия А. След това поема Парма, с който печели турнира за Купата на УЕФА през 1999 г.

Същата година заменя Марчело Липи начело на Ювентус, но не печели нито един трофей със "Старата госпожа" по време на двата сезона, в които е начело на отбора.

Следва престоят му в Милан, където Анчелоти е назначен през 2001 г. на мястото на Фатих Терим. По онова време "росонерите" са в криза, но Карлето веднага ги извежда до полуфинал в Купата на УЕФА.

Първа Шампионска лига

През 2003 г. той печели първата си Шампионска лига като треньор, побеждавайки с Милан на финала с 3:2 големите съперници от Ювентус. Така Анчелоти става едва четвъртия човек, след Мигел Муньос, Джовани Трапатони и Франк Рийкард, който печели отличието и като играч, и като треньор.

През 2004 г. Милан става шампион и печели Купата на Италия, а в следващите два сезона остава на второто място в Серия А след Ювентус.

Карло Анчелоти минава покрай със сребърния си медал покрай трофея от Шампионската лига след обрата във финала срещу Ливърпул, 25 май 2005 г.
Карло Анчелоти минава покрай със сребърния си медал покрай трофея от Шампионската лига след обрата във финала срещу Ливърпул, 25 май 2005 г.

Драмата в Истанбул

През 2005 г. Анчелоти стига до нов финал в Шампионската лига – срещу Ливърпул. Мачът в Истанбул се помни и до днес като вероятно най-драматичния в историята на турнира. "Росонерите" блестят през първото полувреме и на почивката заслужено водят с 3:0.

През втората част обаче капитанът на Ливърпул Стивън Джерард вдъхновява съотборниците си за обрат – редовното време завършва при резултат 3:3, а при дузпите англичаните печелят.

Две години по-късно Анчелоти все пак взима реванш. Милан и Ливърпул отново се изправят един срещу друг в последния мач в Шампионската лига и този път италианците побеждават с 2:1 в Атина.

Успехи из Европа

Следващата стъпка в треньорската му кариера е в лондонския Челси. Анчелоти поема клуба през 2009 г. и още през първия си сезон го извежда до титлата в Англия. През 2011 г. обаче отива във френския ПСЖ. Там също печели шампионската титла и след това се отправя в посока Мадрид.

Първият му престой начело на "Белия балет" е от 2013 до 2015 г. Карлето печели с кралския клуб дългоочакваната 10-та титла от Шампионската лига, Суперкупата на Европа, Купата на Испания и Световното клубно първенство, но не успява да стане шампион на Испания.

Заради по-слабия си втори сезон, ръководството на Реал го освобождава в края на май 2015 г. В края на същата година Анчелоти поема Байерн Мюнхен на мястото на отишлия в Манчестър Сити Пеп Гуардиола. С баварците има една шампионска титла на Германия.

От 1 юни 2021 г. Карло Анчелоти отново е начело на Реал Мадрид, поемайки поста от Зинедин Зидан. Година по-късно италианецът вече държи самостоятелно два рекорда като треньор в европейския клубен футбол.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG