Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заподозреният за убийството на жена в София е задържан в Италия. Най-вероятният мотив е ревност


Софийска градска прокуратура съвместно със Столична дирекция на вътрешните работи проведе брифинг в Съдебната палата na 30 май.
Софийска градска прокуратура съвместно със Столична дирекция на вътрешните работи проведе брифинг в Съдебната палата na 30 май.

Костариканецът Виктор Спига, когото полицията задържа в италианския град Асколи Пичено, е обвинен за убийство по особено жесток начин на бившата си приятелка Алена Щерк. Това съобщиха на съвместен брифинг прокуратурата и СДВР в понеделник.

Основната версия, по която работят разследващите, е, че убийството е провокирано от ревност и заради връзката, която са прекратили преди няколко месеца.

47-годишната жена беше открита мъртва на 29 май в района на Радомир, но се смята, че убийството е извършено през нощта на 27 срещу 28 май.

По тялото и по главата на жената са намерени следи от множество удари. Щерк е получила и травма, несъвместима с живота, каза заместник градският прокурор Иво Илиев..

Разследващите смятат, че убийството е извършено или в гаража, или в автомобила на жертвата. Има доказателства, че тялото й е било превозено в автомобила й, по който е имало кръв, а този автомобил е каран от обвиняемия - Виктор. Той е напуснал България с автомобил към Гърция, откъдето се е придвижил с ферибот до Италия. Задържан е от властите там.

Това е поредното убийство на жена в България, за което е заподозрян нейният настоящ или бивш партньор. Според неофициалните данни през 2021 г. в България най-малко 22 жени са убити от мъже и почти във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, синове. Официална статистика за тези убийства обаче липсва. Последният случай, който привлече общественото внимание, беше на Евгения Владимирова, за чието убийство призна съпругът ѝ Орлин.

Държавата не събира и данни за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола. Според различни проучвания една на всеки три жени е преживяла физическо и/или сексуално насилие.

* Гореща телефонна линия за пострадали от насилие на телефон: 0800 1 8676 и 02981 76 86

Връзка с фондация “Асоциация Анимус“ може да бъде осъществена и на имейла им 029817686@animusassociation.org

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG