Връзки за достъпност

Извънредни новини

Андриус Тапинас, който събра дарения от 5 млн. евро за военен дрон за Украйна


Андриус Тапинас по време на свое предаване, в което призовава литовските граждани да дарят средства за закупуване на дрон "Байрактар" за Украйна, 28 май.
Андриус Тапинас по време на свое предаване, в което призовава литовските граждани да дарят средства за закупуване на дрон "Байрактар" за Украйна, 28 май.

С негова помощ една страна малка страна с население от 2.7 милиона души събра 5 милиона долара за три дни. Става дума за литовския телевизионен водещ Андреус Тапинас, а каузата на дарителската кампания беше военна помощ за Украйна.

В петък, 28 май, събраните средства надвишиха 5 милиона евро - цел, която Тапинас първоначално очаква да отнеме три седмици. С тях ще бъде закупен турски безпилотен самолет "Байрактар", който да бъде предоставен на украинските военни сили.

"Беше зашеметяващо преживяване. Бях подготвил много журналистически материали, бяхме подготвили специални видеоклипове, искахме да предизвикаме бизнеса", казва Тапинас пред Би Би Си.

В журналистическата професия не е прието да се взема страна във военен конфликт. Тапинас решава да пренебрегне това правило предвид ситуацията. "Не искам да съм обективен спрямо руските окупатори, които убиват и изнасилват украинци", казва той.

Водещият има своя телевизия, през която рекламира кампанията - "Свобода" (Laisves TV). Тя дарява първите 62 000 евро. Тъй като частни лица и компании в Литва не могат да купуват оръжия, Тапинас предварително говори с министъра на отбраната на Литва, а заместник-министърът се съгласява да пътува до Турция, за да финализира сделката за закупуването.

"Това е пример колко ефективно могат да бъдат използвани социалните ни мрежи. Защото повечето от даренията са получени чрез социалните мрежи, през моя Фейсбук и Туитър акаунт. Затова хората се почувстваха толкова свързани с каузата", казва още Тапинас. "Имахме страхотни, сплотени три дни".

Освен зрители, в кампанията се включват членове на литовското правителство, музиканти, бизнесмени.

"Щастлив съм да кажа, че се имахме стотици малки дарения. Не беше голям бизнесмен или олигарх, който да се притече на помощ. Просто обикновени хора, учители, сестри, дори хора от старчески домове", казва още Тапинас пред Би Би Си. Част от помощите идват и от граждани на други страни, сред които Великобритания, Латвия, Естония и Полша.

"Хората свършиха цялата работа. Аз просто исках да изпратя послание на всеки европеец, особено на тези от големите европейски страни като Великобритания. Вижте, малка държава от 2.7 милиона събра 5 милиона за три дни за Украйна. Вие също го можете и можете да го направите още по-добре", добавя Тапинас.

Журналистът е роден през 1977. Завършва международна икономика във Вилнюския университет, а по-късно се сдобива с магистър по международни отношения в Свободния университет в Берлин.

Тапинас е дългогодишен водещ на предаването The Money Generation ("Поколението на парите"). Когато телевизията, по която се излъчва то, решава да не поднови договора си с предаването, Тапинас основава своя телевизия - Laisves TV, интернет телевизионен канал, финансиран със зрителски дарения.

XS
SM
MD
LG