Връзки за достъпност

Извънредни новини

Надежда Влаева, за която пианото прави къщата дом


Надежда Влаева
Надежда Влаева

Тя живее между САЩ и Германия. Концертирала е на най-големите световни сцени. Пианистката Надежда Влаева е "Музикант на годината 2021" в допитването на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на Програма "Хоризонт" на БНР.

"Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен. Това е голяма чест. Много съм щастлива, че достигам до сърцата на слушателите. Това е първата награда, която получавам в България, откакто не живея вече тук", каза Влаева пред националното радио.

Тя започва да свири на пиано, когато е само на 5 години. Казва, че "пианото е това, което прави една къща дом за мен".

Надежда Влаева е родена в София и завършва Музикалното училище. На 15 печели първата си награда на конкурс за млади пианисти в Италия.

"Имам безброй мечти. Искам да достигна и да се срещна с повече хора. Да се свържа с тях чрез музиката си. За мен хората са душата на живота", споделя Влаева.

През 2017 г. тя беше поканена да изпълни Концерт № 2 за пиано и оркестър от Борткевич в украинския град Чернигов, заедно с Академичния симфоничен оркестър "Филхармония" и диригента Микола Сукач.

Предвиден е бил и нов ангажимент с тези музиканти сега, но след началото на руската инвазия в Украйна това вече е невъзможно. Влаева се опитва да разбере как е диригентът, но до момента не успява да установи връзка с него. "Тежи ми на сърцето…", признава пред ClassicFM.bg.

За пребиваването си в Чернигов тя пази хубави, но вече болезнени спомени: "Залата там е прекрасна! И не искам даже да си помисля, че тази зала сега може да я няма… Ние трябваше да свирим Рахманинов тази година, но това няма да се получи, за съжаление, и мога само да се надявам, че ще се обърнат нещата към по-добро."

"Музикант на годината 2021" е първата награда за Влаева в България, откакто не живее тук. "Винаги съм мислила, че в собствената си страна човек по-трудно се доказва. Много съм щастлива, че достигам до сърцата на слушателите."

XS
SM
MD
LG