Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Регионално отклонение". Над една трета от българите биха гласували за излизане от НАТО


Мъж носи тениска с образа на руския президент Владимир Путин на т.нар. "Среща на русофилите" край Казанлък, 2019 г. Снимката е илюстративна.
Мъж носи тениска с образа на руския президент Владимир Путин на т.нар. "Среща на русофилите" край Казанлък, 2019 г. Снимката е илюстративна.

38% от българите биха подкрепили излизане на България от НАТО, ако се състои референдум за членството на страната. Това сочи проучване на словашкия форум за сигурността GLOBSEC, цитирано от Дневник.

То е проведено с телефонни интервюта в девет източноевропейски страни от Европейския съюз. Данните са с 13% по-високи от 2021 г., когато подкрепата за напускане на съюза е била 25 на сто.

Според проучването България демонстрира най-малко евроатлантическата ориентация измежду проучените страни, като "това е единствената държава, в която подкрепата за напускането се е увеличила в последната година" въпреки руската инвазия в Украйна. Това според авторите на проучването я прави "регионално отклонение".

За сравнение процентът на унгарците, които биха подкрепили напускане на съюза, е паднал от 10% на 7% през последната година. В Чехия спадът е от 18% на 10%, а в Полша - от 5% на 2%.

Близо 50% от българите са се съгласили, че членството на страната в Северноатлантическия съюз намалява нероятността от нападение на чужда страна. В Словакия делът е 62%, в Литва - 74%, в Унгария - 75%, Полша - 88%.

По отношение на това кой е предизвикал войната в Украйна, 40% от попитаните в Словакия, Унгария, и България смятат или че Западът е предизвикал Русия, или че Украйна е виновна за войната, защото потискала рускоезичното население. Най-голям е делът на обвиняващите Русия (50%) и никъде сред деветте държави няма друг по-предпочитан отговор.

В България е най-голям и процентът на тези, които оценяват руския президент Владимир Путин позитивно. Страта обаче отчита и най-голям спад в тази категория - от 70% на предишното изследване през 2021 г. до 29% през 2022 г. Подобна тенденция отчете и българската агенция Алфа Рисърч по-рано през април.

През последните месеци няколко български и международни изследвания показаха, че България е по-близо до руската гледна точка за войната от други европейски страни. Едно от тях е на „Евробарометър“, възложено от Европейската комисия. То показва, че българите най-малко съчувстват на украинците от всички граждани на страни в ЕС, включително и от Унгария, която е на предпоследна позиция.

Малко след него излезе и британско проучване на маркетинговата компания YouGov и Европейския университетски институт, според което българите най-малко винят Русия за започнатата война в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG