Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един от заподозрените за отравянето на Литвиненко е починал от коронавирус


Руският бизнесмен Дмитрий Ковтун.
Руският бизнесмен Дмитрий Ковтун.

Бизнесменът и бивш агент на КГБ Дмитрий Ковтун, един от двамата руски граждани, обвинени от Великобритания в отравяне на критика на Кремъл Александър Литвиненко, почина след заразяване с COVID-19 в Москва. Това съобщиха руски държавни медии в събота.

Литвиненко, натурализиран британски гражданин, беше отровен в Лондон през 2006 г. Великобритания твърди, че това се е случило седмици след като е пил чай с радиоактивен полоний 210 в лондонския хотел Millennium. Там той се е срещнал с Ковтун и Андрей Луговой, член на долната камара на руския парламент.

Луговой, който е служил с Ковтун в КГБ, също е обвинен по случая. Той потвърди новината за смъртта на Ковтун.

„Моят близък и верен приятел Дмитрий Ковтун внезапно почина след тежко заболяване, свързано с коронавирусна инфекция“, каза той в изявление. Агенция ТАСС съобщи, че 57-годишният Ковтун е починал в московска болница.

От бивш офицер от руското разузнаване Литвиненко се превърна в открит критик на руския президент Владимир Путин. Той обвини руските служби за сигурност, че са взривили сгради в Москва и други градове през август и септември 1999 г., за да оправдаят нова война в Чечня и да укрепят доверието към Путин като лидер. Седмици по-рано Путин става министър-председател.

Британски следователи обявиха, че са открили следи от полоний на места, където са били Ковтун и Луговой в английската столица, включително в офиси, хотели, самолети и футболен стадион. И двамата мъже отричат каквото и да било участие в смъртта на Литвиненко, а Русия отказа да ги екстрадира, за да бъдат изправени пред съда.

Съобщава се обаче, че през декември 2006 г. Ковтун е претърпял тежко влошаване на здравословното си състояние от излагане на радиация, според съобщения в руските медии.

Доклади от това време показват, че той е изпаднал в кома и е изпитал органна недостатъчност. Не е ясно дали излагането на радиация може да е изиграло роля в способността му да се бори с COVID-19. Не се знае и дали е бил ваксиниран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG