Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО съобщи за 780 случая на маймунска шарка в 27 страни


Illustration shows test tubes labelled "Monkeypox virus positive\
Illustration shows test tubes labelled "Monkeypox virus positive\

Световната здравна организация (СЗО) потвърди днес 780 случая на маймунска шарка в 27 държави по света. Те са регистрирани в страни, където заболяването обичайно не се е разпространявало, предаде ДПА. Последните данни не включват случаите в африканските страни, където вирусът се счита за ендемичен.

На 21 май бяха отчетени 80 случая в 12 страни.

"В момента рискът за общественото здраве в глобален мащаб се оценява като умерен, предвид че за първи път се установяват толкова много случаи на маймунска шарка", каза СЗО.

Служители предупредиха обаче, че рискът за общественото здраве "може да стане висок, ако вирусът успее да се утвърди в неендемични държави като масов човешки патоген".

Маймунската шарка се смята за по-леко заболяване от едрата шарка, която беше изкоренена през 1980 г. Патогенът се предава от човек на човек чрез близък физически контакт.

В края на май СЗО предупреди, че въпреки ниската заразност, с началото на летния сезон и големите събирания на хора по време на почивки, партита и фестивали, разпространението може да се увеличи. Някои от европейските правителства вече са започнали запасяване с ваксини срещу едра шарка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG