Връзки за достъпност

Извънредни новини

България, Северна Македония и Черна гора забраниха полет на Лавров до Сърбия


Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова (вдясно) потвърди, че полетът на Сергей Лавров До Белград е бил възпрепятстван от трите съседни на Сърбия държави.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова (вдясно) потвърди, че полетът на Сергей Лавров До Белград е бил възпрепятстван от трите съседни на Сърбия държави.

Посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия на 6 и 7 юни беше отменено, защото съседните ѝ страни България, Северна Македония и Черна гора забраниха на самолета му да премине през въздушното им пространство, съобщи Би Би Си.

Руската военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, провокира забрана от ЕС Русия да използва въздушното пространство на блока. България е членка на Евросъюза, докато Северна Македония и Черна гора са сред страните, които се надяват да се присъединят скоро.

На този фон Сърбия остава приятелски настроена към Русия, дори и след нахлуването на армията ѝ в Украйна. Балканската страна досега не се присъедини към ширикообхватните санкции на ЕС срещу Русия, а Кремъл категорично подкрепя отказа на Белград да признае независимостта на Косово.

Подобно на други европейски страни, Сърбия е силно зависима от руските доставки на природен газ. Отменената визита на Лавров предвиждаше среща със сръбския президент Александър Вучич.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди наложените от България, Северна Македония и Черна гора забрани самолетът на Лавров да премине напът за Белград.

“Руската делегация трябваше да проведе преговори в Белград и страни-членки на ЕС и НАТО затвориха въздушното си пространство. Това е поредният затворен канал за комуникация”, заяви Захарова пред италианската телевизия Ла7, цитирана от ТАСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG