Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блокираната в Русия независима телевизия "Дъжд" получи лиценз в съседна Латвия


Главният редактор на "Дъжд" Тихон Дзядко

Популярната руска телевизионна станция "Дъжд" (Дождь), която беше принудена да прекрати дейността си през март заради натиска, свързан с отразяването на руската инвазия в Украйна, заяви, че ще възобнови дейността си от Латвия.

Ръководителят на Националния съвет за електронни медии на Латвия (NEPLP) Ивар Аболинс каза в понеделник, че наред с предоставянето на лиценз за телевизия "Дъжд", органът е постановил и да забрани за излъчването на 80 руски телевизионни канала в страната.

Решението ще влезе в сила на 9 юни, но няма информация кога "Дъжд" ще започне да излъчва от Латвия.

Сайтът на независимата телевизия беше блокиран в Русия на 1 март, след като Генералната прокуратура поиска този ход. Тогава Москва затегна хватката си върху медийната свобода след инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Медийният регулатор Роскомнадзор предупреди медии в цялата страна, че действията на руската армия в Украйна не могат да се нарекат война или инвазия, а вместо това трябва да бъдат наричани "специална военна операция".

Медийният надзор също така блокира платформи и уебсайтове на редакциите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Русия, Казахстан, Туркменистан и Таджикистан, както и Гласът на Америка, Дойче веле и други.

През първите седмици на войната няколко големи международни медии преустановиха дейността си в Русия, включително Би Би Си, Си Ен Ен, Блумбърг, Си Би Ес и немските А Ер Де и Зе Де Еф. Оттогава отново заработиха Би Би Си и А Ер Де.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG