Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия санкционира 61 американци, сред които министрите на финансите и на енергетиката


Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ
Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ

Русия наложи санкции на 61 представители на властта в САЩ. Сред тях са министърът на финансите Джанет Йелън и на енергетиката Дженифър Гранхол. Санкциите включват и ръководителите на водещи отбранителни и медийни компании.

Това съобщи руското външно министерство в понеделник вечерта. Според Москва решението е в отговор на разширяването на санкциите на САЩ срещу руски политически и обществени фигури, както и представители на местния бизнес.

В изявлението се казва, че лицата са ръководители на водещи военно-промишлени корпорации, медийни платформи, рейтингови агенции и компании за самолетно и корабостроене, както и отделни служители на Държавния департамент на САЩ, „свързани с разпространението на неверни истории за „злонамерени“ руски кибератаки“.

Освен Йелън, списъкът включва търговския представител на САЩ, директора по комуникациите на Белия дом и бюджетния директор на Белия дом. Посочен е също Джеймс О'Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите на Държавния департамент.

Сред санкционираните бизнес лидери са главният изпълнителен директор на Delta Air Lines и председателят на Нюйоркската фондова борса. Санкциите забраняват на посочените да влизат в Русия.

Съединените щати ръководят международните усилия за налагане на мащабни санкции на Русия заради нейното нахлуване в Украйна. САЩ и Европейският съюз наложиха санкции включително на руския президент Владимир Путин, дъщерите му, външния му министър Сергей Лавров и членове на семейството му, както и нна яколко олигарси, свързани с Путин.

Русия налага ответни санкции, като по-рано санкционира американския вицепрезидент Камала Харис, главният изпълнителен директор на Мета Марк Зукърбърг и говорителите на Пентагона и Държавния департамент на САЩ Джон Кърби и Нед Прайс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG