Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън остава премиер след неуспешен вот на недоверие


Премиерът на Великобритания Борис Джонсън беше освиркан по време на концерта в чест на платинения юбилей на кралица Елизабет Втора на 4 юни.
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън беше освиркан по време на концерта в чест на платинения юбилей на кралица Елизабет Втора на 4 юни.

Британският премиер Борис Джонсън остава премиер на Великобритания след неуспешен вот на недоверие срещу него. Това съобщиха световните агенции в понеделник.

Повод за гласуването станаха разкрития за партита, провеждани в правителствени служби въпреки наложени ограничения вследствие на пандемията на коронавирус. Казусът стана известен като "партигейт".

Резултатът показва силно разделение в Консервативната партия на Джонсън. Той спечели подкрепата на 211 от 359 консервативни депутати - 59 процента.

Партита, които той и служителите му организираха, пренебрегват мерките срещу COVID-19, които самият парламент наложи в страната. Някои от тях се състояха в офисите на Джонсън на Даунинг стрийт.

Броят на депутатите, които гласуваха против Джонсън - 148, е по-голям от този на гласувалите против бившия премиер Тереза Мей, когато тя оцеля след вот на недоверие през 2018 г. Тогава тя спечели с 200 гласа "за" и 117 "против".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG