Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев поиска имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов


Георги Михайлов, депутат от БСП
Георги Михайлов, депутат от БСП

Главният прокурор Иван Гешев е поискал от Народното събрание да бъде свален имунитетът на депутата от БСП Георги Михайлов. Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Искането е с цел да може да бъде продължено започнато разследване за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Столичната хематология. От 2019 е разследван и за неплащане на данъци в големи размери.

"Към настоящия момент не са налице основания за прекратяване на наказателното производство. Продължаването му обаче е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Михайлов", уточняват от прокуратурата.

Това е трето искане за сваляне на имунитета на Михайлов като депутат. Преди това са внасяни искания до Народното събрание през 2018 и 2019 г. И двата пъти Михайлов е давал съгласието си.

В. "Сега" припомня обвиненията срещу Михайлов. Спроед прокуратурата депутатът не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа като изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. Става дума за периода периода 31 юли 2015 г. - 18 април 2017 г.

Също така болницата е била ощетена със 164 106 лв. Михайлов е извършил парични плащания в размерите на посочената сума без правно основание в полза на дружеството "Екофарм" ЕООД въпреки задълженията си по Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Закона за лечебните заведения.

Според прокуратурата плащанията са извършени въз основа на две фактури, издадени след изтичане на срока на договора с "Екофарм" ЕООД.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG