Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ангела Меркел каза, че се е опитала да предотврати военния конфликт в Украйна


Ангела Меркел беше начело на Германия 16 години.
Ангела Меркел беше начело на Германия 16 години.

Ангела Меркел се е опитала усилено да предотврати ситуацията в Украйна да се развие в пълномащабен военен конфликт. Това каза бившата канцлерка на Германия в първото си интервю след напускане на поста.

Тя изпитва "голяма тъга", че усилията на Берлин и Париж за мирно споразумение с Русия в Минск не са увенчани с успех. Тя обаче не обвинява себе си.

"Дипломацията не е грешна само защото не проработи", каза тя, цитирана от германската държавна телевизия АРД.

"Така че не виждам защо трябва да казвам, че беше грешка и няма да се извинявам за това."

Според Меркел няма никакво оправдание за "бруталното пренебрегване на международното право от страна на Русия." Инвазията е голяма грешка на президента Владимир Путин, а ситуацията е "голяма трагедия" по думи на Меркел.

Тя продължава да си задава въпроса какво повече е можело да се направи, за да се предотврати войната. Меркел каза още, че е била против присъединяването на Украйна в НАТО, защото е искала да предотврати ескалация с Русия и защото Украйна не е готова да се присъедини към алианса.

Меркел отрече да е била наивна спрямо "омразата" на руския президент Владимир Путин към западния демократичен модел. Тя каза, че е предупреждавала, че той иска да разкъса Европейския съюз.

Ангела Меркел управляваше Германия в продължение на 16 години до края на 2021 г., когато тя се оттегли, а канцлер стана Олаф Шолц. През последното десетилетие Берлин позволи да се води активна търговия с Русия, особено на енергийния пазар, което доведе до зависимост на Европа от руски газ и петрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG