Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сър Том Джоунс, чийто глас не остарява


Том Джоунс през 2018 г.
Том Джоунс през 2018 г.

Животът му започва в малка къща в миньорски град в Уелс, но още като дете знае, че иска да стане певец. Във Великобритания е смятан за национално съкровище, а през 2006 г. Кралица Елизабет II го провъзгласява за рицар.

Той е Сър Том Джоунс, който тази седмица навърши 82 години. Възрастта обаче не го спря да издаде нов албум Surrounded By Time преди по-малко от година.

Толкова е обичан от британската публика, че отсъствието му от концерта по случай 70-годишнината от коронясването на кралицата не остана незабелязано. А без никаква информация внезапно беше отменен и предстоящият му концерт в Лондон на 9 юли. И друг път обаче се е случвало Том Джоунс да се завърне след отсъствие, а тембърът му да е все толкова силен, прецизен и вълнуващ.

„Току що си спомних нещо“, казва той по време на едно от изпълненията си през 2021 г. „Последният път, когато имах концерт, бях на 70 години. Сега съм на 80. Какво ще кажете за това?“.

Но да се върнем в началото.

Томас Джон Удуърд е роден на 7 юни 1940 г. в Понтиприд, Уелс. На 16 години вече е женен и има дете. С Линда (Мелинда Тренчард) остават женени до смъртта ѝ през 2016 г.

„Тя знаеше, че искам да бъда певец, когато бяхме деца – и тогава, разбира се, научихме за птиците и пчелите заедно“, смее се Джоунс. „Онзи ден тя ми каза: „Знаеш ли, когато започна с хитовите записи и телевизионните предавания и тн., каза, че един ден ще забавиш темпото. Кога ще започне това забавяне?“ А аз отговорих: „Е, честно казано, не мисля, че ще започне“, разказва той за NPR.

Том Джоунс дава интервю за Радио Свободна Европа в Мюнхен през 1968 г.
Том Джоунс дава интервю за Радио Свободна Европа в Мюнхен през 1968 г.

Таланта му първи открива мениджърът Гордън Милс, който и настоява Удуърд да приеме сценичното име Том Джоунс. Първият му хит „It’s not unusual“ избухва едновременно във Великобритания и в САЩ. Оттук следват много, сред които най-известните са “What’s new, pussycat” за едноименния филм на Уди Алън от 1965 г. и “Thunderball” за едноименния филм от поредицата за Джеймс Бонд от същата година. На следващата получава първата си награда „Грами“ за най-добър изпълнител.

След няколко години се мести в САЩ, където става популярна звезда през 70-те, особено в Лас Вегас. След смъртта на мениджъра му Милс синът му поема работата и променя образа на Джоунс от този на груб женкар, любимец на всички жени до този на софистициран и улегнал певец с разнообразни вокални възможности. Следват участия в десетки колаборации – изпълнява джаз, блус, госпъл, фолк, хип-хоп, рокендрол и поп.

След смъртта на съпругата си продава имението си в Лос Анжелис и се връща във Великобритания. И днес живее в апартамент в Лондон, както му заръчва Лейди Линда. Въпреки големия брой публични изневери на Джоунс, тя остава до него през 7-те десетилетия на неговата кариера.

Том Джоунс през 2019 г. в Кан.
Том Джоунс през 2019 г. в Кан.

Когато през 2006 г. получава рицарското прозвище в Бъкингамския дворец за заслугите си към музиката, той разказва как продължава да черпи вдъхновение с всеки нов хит.

„Когато за първи път влезеш в шоубизнеса и запишеш хит, това е началото на нещо. С течение на времето става все по-добре. Това е най-доброто нещо, което съм имал. Това е прекрасно чувство, опияняващо усещане“.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG